Τις τελευταίες ημέρες τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας έχουμε γίνει μάρτυρες ειδήσεων από την πόλη της Ξάνθης, όπου, σύμφωνα με καταγγελίες, μαθήτριες Γυμνασίου έχουν υποστεί πολυάριθμες σεξουαλικές επιθέσεις, με τη διευθύντρια της μονάδας όχι μόνο να επιχειρεί να συγκαλύψει τα περιστατικά, αλλά και να κατηγορεί τα θύματα κάνοντας λόγο για «προκλητικό ντύσιμο» και «μεμονωμένα περιστατικά». Ως απάντηση στην παραπάνω αντιμετώπιση, οι μαθήτριες/-τές του συγκεκριμένου σχολείου απέχουν από τα μαθήματά τους διαμαρτυρόμενες/-νοι για τη στάση της διεύθυνσης, που στην καταγγελία του πρώτου, σοβαρότατου περιστατικού, αντέτεινε ότι «το θύμα είναι συνυπεύθυνο “επειδή ήταν ντυμένη προκλητικά”».

Το Πολύχρωμο Σχολείο επί 11 συνεχόμενα έτη μάχεται ενάντια στην ομοφοβία, την τρανσφοβία, την αμφιφοβία και την ιντερφοβία στην εκπαίδευση και δρα με στόχο τη δημιουργία ενός σχολείου που χωράει όλα τα παιδιά, χωρίς διαχωρισμούς στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας ή/και της έκφρασης φύλου και των χαρακτηριστικών φύλου. 

Οι πολυάριθμες σεξουαλικές επιθέσεις και τα ομοφοβικά, τρανσφοβικά, αμφιβοβικά και ιντερφοβικά περιστατικά αποτελούν τρανή απόδειξη ότι η αντίληψη περί κανονικότητας δεν επηρεάζει αρνητικά μόνο τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, αλλά κάθε κορίτσι, γυναίκα και θηλυκότητα, κάθε άτομο που δεν εγκλωβίζεται στα στερεότυπα που επιβάλλουν οι επικρατούσες “νόρμες” και κάθε μη δυαδικό πρόσωπο. Αναδεικνύει επίσης την επείγουσα ανάγκη της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, προκειμένου να εκλείψουν οι συμπεριφορές και οι πεποιθήσεις που διαιωνίζουν την αντίληψη περί «προκλητικότητας του θύματος», και απόδοσης ευθυνών στα θύματα και όχι στους θύτες.

Απαιτούμε να προστεθεί η συμπεριληπτική σεξουαλική εκπαίδευση ως αυτόνομο, υποχρεωτικό μάθημα στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και την ευθυγράμμιση των σχολικών προγραμμάτων με τα διεθνή πρότυπα και τις κατευθυντήριες γραμμές της UNESCO. Επιπλέον, ζητάμε να ξεκινήσουν άμεσα οι αναγκαίες, όπως αναδεικνύει η επικαιρότητα, επιμορφώσεις εκπαιδευτικών για τη συμπεριληπτική σεξουαλική εκπαίδευση, καθώς η έλλειψη αυτών οδηγεί στη διαιώνιση της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας, της αμφιφοβίας και ιντερφοβίας, των στερεοτύπων και του καλά εμπεδωμένου πατριαρχικού αφηγήματος. 

Ως εθελόντριες/-τές, ως ακτιβίστριες/-τές, ως μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών, ως οργανώσεις Πολύχρωμο Σχολείο και Intersex Greece καταγγέλλουμε ρητά και κατηγορηματικά κάθε σεξουαλικό έγκλημα και κάθε προσπάθεια συγκάλυψής του και εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στις/στους μαθήτριες/-τές της Ξάνθης που έδωσαν και δίνουν μια πολύ σημαντική μάχη.

Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε μαζί σας. Μέχρι να αποκτήσουμε ένα Σχολείο που θα μας χωράει όλες, όλα και όλους.

Οι Οργανώσεις:

Intersex Greece                                      Πολύχρωμο Σχολείο