Δελτίο Τύπου Δικτύου Ελληνικών ΛΟΑΤΚΙ+ Οργανώσεων Θέμα: Κοινή δήλωση LGBTQI οργανώσεων σχετικά με ομοφοβική ρατσιστική επίθεση σε βάρος δύο πολιτών από άντρες των ΜΑΤ

Αθήνα,2.9.2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Κοινή δήλωση LGBTQI οργανώσεων σχετικά με ομοφοβική ρατσιστική επίθεση σε βάρος δύο πολιτών από άντρες των ΜΑΤ».

Με το παρόν δελτίο τύπου, οι συνυπογράφουσες LGBTQIοργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών καταδικάζουν με απερίφραστο τρόπο και δηλώνουν τον αποτροπιασμό τους για τη ρατσιστική ομοφοβική λεκτική και σωματική επίθεση σε βάρος δύο πολιτών από αστυνομικούς άντρες των ΜΑΤ που αντί να προστατεύουν ως εκ της αποστολής τους το κράτος δικαίου το παραβίασαν βάναυσα, και ζητούν την πλήρη διερεύνηση, τόσο ποινική όσο και πειθαρχική του περιστατικού. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει το ένα εκ θυμάτων της ομοφοβικής επίθεσης:

Περπατούσαμε εχθές το βράδυ (σ.σ. 29.8.2019) με τον σύντροφό μου προς το Εξάρχεια. Γύρω στις 23:30 περάσαμε από την οδό Βασιλέως Ηρακλείου, πιασμένοι χέρι-χέρι. Εκεί, στα πλαϊνά της εισόδου του Αρχαιολογικού Μουσείου, ήταν σταθμευμένη μια κλούβα των ΜΑΤ, με δύο φρουρούς που κάθονταν απ΄έξω. Εμείς, ενώ προχωρούσαμε πιασμένοι χέρι-χέρι, ακούσαμε κάποια στιγμή έναν απ΄αυτούς να λέει: «Κοίτα, τώρα περνούν κάτι παλικάρια, άλλο πράγμα».

Προσπερνώντας τους, ακούσαμε πάλι τον ίδιο αστυνομικό να λέει ειρωνικά: «Άντρακλες σκέτοι» . Εκείνη τη στιγμή, γυρνάω και τον ρωτάω: «Συγγνώμη, σ΄εμάς αναφέρεστε»; Εκείνος με τσαμπουκά μου απαντά: «Ναι ρε, υπάρχει κάποιο πρόβλημα;» «Αν αναφέρεστε σ΄εμάς, μάλλον υπάρχει» , του απαντώ εγώ κι εκείνος, εντελώς, ξαφνικά μου ρίχνει μια κουτουλιά.

Από το χτύπημα το κεφάλι μου έγειρε, χτυπώντας με δύναμη τη μύτη του συντρόφου μου, που καθόταν πίσω μου.
Στη συνέχεια, αφού μας δήλωσε ότι δεν του αρέσουν οι φάτσες μας, μας είπε να τσακιστούμε να φύγουμε από εκεί. Το επανέλαβε κι ο 2ος αστυνομικός, ο οποίος άπλωσε το πόδι του μπροστά μου για να μου βάλει τρικλοποδιά. Ευτυχώς, με κράτησε ο σύντροφός μου και δεν έπεσα.
Περπατήσαμε γρήγορα μακριά τους σε κατάσταση ΣΟΚ. Λίγο αργότερα, έχοντας βρει κάπως την ψυχραιμία μας, πήραμε τηλέφωνο την αστυνομία για να καταγγείλουμε το περιστατικό.

 

Στη συνέχεια, τα δύο θύματα μετέβησαν σε αστυνομικό τμήμα όπου κατήγγειλαν την ομοφοβική επίθεση που δέχτηκαν από τους δύο αστυνομικούς άντρες των ΜΑΤ, ζητώντας την ταυτοποίηση των αστυνομικών, και την περαιτέρω ποινική και πειθαρχική δίωξή τους. Μετά τη δημοσιοποίηση της ομοφοβικής επίθεσης ακολούθησε η παρακάτω ανακοίνωση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη[1]:

 

Σχετικά με αναρτήσεις σε ενημερωτικές ιστοσελίδες, αναφορικά με περιστατικό διαπληκτισμού μεταξύ αστυνομικών και πολιτών στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνεται ότι από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας διενεργήθηκε έρευνα υπό την εποπτεία εισαγγελικού λειτουργού, όπου κατέθεσαν τόσο οι εμπλεκόμενοι πολίτες, όσο και οι αστυνομικοί. Για το περιστατικό σχηματίζεται δικογραφία, η οποία θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελία.

 

Οι LGBTQI οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, δηλώνουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι ήδη σχηματίζεται δικογραφία η οποία θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελία, όσο και για τη διενέργεια πειθαρχικής έρευνας σε βάρος των δύο αστυνομικών δραστών της ρατσιστικής ομοφοβικής επίθεσης. Ωστόσο θεωρούμε ιδιαίτερα προβληματική την αναφορά στην ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου σε «διαπληκτισμό μεταξύ αστυνομικών και πολιτών στο κέντρο της Αθήνας», όταν το περιστατικό αφορά ομοφοβική ρατσιστική επίθεση αστυνομικών σε βάρος πολιτών, η οποία μάλιστα έρχεται σαν συνέχεια μιας σειράς από αυθαιρεσίες και ολισθήματα σε βάρος πολιτών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως πρόσφυγες και μετανάστες.

 

Η αναφορά αυτή δημιουργεί βαθύτατη ανησυχία, καθώς υποβιβάζει και αποχρωματίζει την βαρύτητα του περιστατικού που αφορά θεσμοποιημένη αυθαιρεσία και βία από αστυνομικούς, με ρατσιστικό μάλιστα κίνητρο. Η ανησυχία αυτή, δε, γίνεται ακόμη μεγαλύτερη καθώς ο επικεφαλής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ήταν συνυπεύθυνος για τη δίωξη των οροθετικών γυναικών το 2012 που διέσυρε διεθνώς τη χώρα μας για βαρύτατες παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων που καταδικάστηκαν από διεθνείς οργανώσεις και οργανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι συνυπογράφουσες οργανώσεις, στέκονται στο πλευρό των δύο θυμάτων και ζητούν:(1) Την πλήρη διερεύνηση και παραδειγματική τιμωρία των δύο αστυνομικών δίχως συγκάλυψη τόσο σε ποινικό όσο και σε πειθαρχικό επίπεδο. (2) Την διερεύνηση ρατσιστικού κινήτρου σύμφωνα με το Άρθρο 82Α του Ποινικού Κώδικα και (3) παράλληλα,τη δημιουργία αξιόπιστης και αποτελεσματικής Ανεξάρτητης Αρχής για τη διερεύνηση καταγγελιών παράνομων πράξεων ή αυθαιρεσιών της αστυνομίας σύμφωνα με τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι υπάρχοντες μηχανισμοί (και ιδίως η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων) δεν πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις σύμφωνα με αυτά τα πρότυπα όπως έχει τονίσει ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης[2]. (4) Ακόμη τη συνεχή επιμόρφωση των σωμάτων ασφαλείας  σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού, έκφρασης, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου,μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων με τη συμμετοχή εκπροσώπων των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών.

ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ.

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών(ΣΥΔ)

AthensPride

Οικογένειες Ουράνιο Τόξο

ProudSeniorsGreece ομάδα υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ ατόμων ηλικίας 50+

Πολύχρωμο Σχολείο

ColourYouth

Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ)

 

[1]30-08-2019: Ανακοίνωση σχετικά με περιστατικό διαπληκτισμού μεταξύ αστυνομικών και πολιτών στο κέντρο της Αθήνας: http://www.mopocp.gov.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=6895&Itemid=686&lang=GR

[2] Ανεξάρτητη και αποτελεσματική εξακρίβωση των καταγγελιών κατά της αστυνομίας. Γνωμοδότηση του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης: https://wcd.coe.int/ViewDoc.jsp?p=&Ref=CommDH(2009)4&Language=lanGreek&Ver=original&Site=COE&BackColorInternet=DBDCF2&BackColorIntranet=FDC864&BackColorLogged=FDC864&direct=true.&direct=true

Δελτίου Τύπου ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων για αντιδεοντολογικές και αντιεπιστημονικές θέσεις ειδικών ψυχικής υγείας σχετικά με τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22/07/2019
Mε αφορμή παλαιότερη ανάρτηση ιδιώτη ψυχολόγου-ψυχοθεραπευτή σε σχέση και με την ομοφυλοφιλία, που έχει ξανακυκλοφορήσει αυτές τις ημέρες προκαλώντας δικαίως πλήθος αντιδράσεων από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και όχι μόνο, θα θέλαμε να αποσαφηνίσουμε τα εξής:
• Τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα είναι ξεκάθαρα και απόλυτα αποπαθολογιοποιητικά ως προς τα ζητήματα ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. Όποιος-α ειδικός ψυχικής υγείας δεν τα ακολουθεί πιστά, ΔΕΝ εκφράζει επιστημονική άποψη αλλά δυνάμει κακοποιητική, επικίνδυνη και εξαρχής αντιεπιστημονική, προσωπική θέση.
• Ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός ατόμου (ομόφυλος, αμφιφυλόφυλος, ετερόφυλος ή άλλος) ΔΕΝ είναι «σεξουαλική θέση» ούτε «σεξουαλική συμπεριφορά» ούτε «σεξουαλική πρακτική» και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλογή ούτε και μπορεί ή χρειάζεται να αλλάξει με οποιαδήποτε παρέμβαση ή θεραπεία.
• Ο σεβασμός στον αυτοπροσδιορισμό ενός ατόμου σε σχέση με το φύλο και τον προσανατολισμό του ΔΕΝ είναι θέμα προσωπικής άποψης ή θετικής στάσης, αλλά αποτελεί το βασικό και αναγκαίο σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
• Έννοιες όπως «προώθηση της ομοφυλοφιλίας» για την περιγραφή της προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι φορτισμένες αρνητικά και δεν αποτελούν επιστημονική θέση, αλλά, ξανά, προσωπική άποψη με ομοφοβικό υπόβαθρο και η ψυχολογιοποίηση της προώθησης και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως «σημάδι έντονης ψυχικής σύγχυσης και διάσπασης» είναι ξεκάθαρα ομοφοβική πρακτική, έμμεση απόπειρα παθολογιοποίησης των ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτοτήτων και επιπλέον είναι στιγματιστική ως προς την ψυχική ασθένεια και τους ψυχικά πάσχοντες.
Ο πρόσφατος κώδικας δεοντολογίας που ισχύει από την υπουργική απόφαση του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Υγείας με Αριθμ. Γ5β/Γ.Π. οικ. 42984 όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2344.18/06/2019, ορίζει μεταξύ άλλων ότι ο/η ψυχολόγος οφείλει να:
• «..φροντίζει ώστε οι πράξεις, οι ενέργειες και γενικά η συμπεριφορά του να μη μειώνουν το επάγγελμα του στην κοινή γνώμη» και «να διατηρεί υψηλό το επίπεδο της εργασίας και να προφυλάσσει την επιστήμη του και τις μεθόδους της από κάθε φθορά στην κοινή γνώμη» (Άρθρο 1)
• «..πράττει καθετί που επιβάλλει το καθήκον του σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, τις αρχές ηθικής και της δεοντολογίας, τις διατάξεις του παρόντα κώδικα, καθώς και το σύνολο των διατάξεων που διαμορφώνουν το νομικό πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος του ψυχολόγου» (Άρθρο 1)
• «..επιδεικνύει απόλυτο σεβασμό στην προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια και την τιμή του ασθενούς. Οφείλει να λαμβάνει κάθε μέτρο που θα προάγει το αίσθημα της προσωπικής ελευθερίας και την ελεύθερη βούληση του ασθενή και να απέχει από κάθε ενέργεια που είναι δυνατό να τα θίξει. Απαγορεύεται η τέλεση οιασδήποτε μη ενδεδειγμένης θεραπευτικής πράξης ή πειραματισμού, που δύνανται να θίξουν το αίσθημα της προσωπικής ελευθερίας και την ελεύθερη βούληση του ασθενή ή να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή. Ο ψυχολόγος, ανεξάρτητα από τα προσωπικά του αισθήματα, οφείλει να παρέχει προς όλους τους ασθενείς την ίδια φροντίδα, επιμέλεια και αφοσίωση, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές, ιδεολογικές ή άλλες τοποθετήσεις τους..» (Άρθρο 4)
Παρ’ όλα αυτά, όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, ο κώδικας δεοντολογίας των ψυχολόγων χρειάζεται να εμπλουτιστεί και να αναμορφωθεί, συμπεριλαμβάνοντας ακόμα πιο στοχευμένα περιπτώσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κακής πρακτικής από ειδικούς ψυχικής υγείας και επί του εδάφους των ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτοτήτων.
Θυμίζουμε ότι:
• δεν υπάρχει κανένα πειθαρχικό σώμα για τα εν λόγω ζητήματα, ούτε και ξεκάθαρη θέση εκ μέρους του ΣΕΨ (Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων), στον οποίο βέβαια η εγγραφή και συμμετοχή των ελλήνων ψυχολόγων παραμένει εθελοντική και όχι υποχρεωτική.
• δεν υπάρχει επαρκής νομοθεσία για τις περιπτώσεις επιστημονικής αυθαιρεσίας εκ μέρους των ειδικών ψυχικής υγείας, ούτε και ξεκάθαρες πειθαρχικές ή/και ποινικές κυρώσεις για ειδικούς που εκφράζουν αντίστοιχες αντιεπιστημονικές θέσεις με την επιστημονική τους ιδιότητα, ακόμη και αν θέτουν σε κίνδυνο την ψυχική υγεία των ατόμων που τους εμπιστεύονται.
• μεγάλο μέρος του επιστημονικού και ακαδημαϊκού κλάδου των ειδικών ψυχικής υγείας, παραμένει δυστυχώς ελλιπώς επιμορφωμένο και σε κάποιες περιπτώσεις έως και κακοποιητικό, κατά την άσκηση επαγγελματικής και ακαδημαϊκής πράξης σε ζητήματα ταυτότητας φύλου και σεξουαλικότητας.

Επαναλαμβάνουμε κάποια από τα βασικά και πάγια αιτήματά μας, που αφορούν ειδικά τους επαγγελματίες (ψυχικής) υγείας:
• Aυστηρό και συγκεκριμένο κώδικα δεοντολογίας για επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας,
• Θέσπιση νόμου ειδικά για επαγγελματίες ψυχικής υγείας και για τη διασφάλιση ασφαλών και επιστημονικά έγκυρων υπηρεσιών με ταυτόχρονη ποινικοποίηση των θεραπειών μεταστροφής και άλλων αντιεπιστημονικών και κακοποιητικών πρακτικών
• Εισαγωγή υποχρεωτικού μαθήματος για έμφυλες ταυτότητες και σεξουαλικό προσανατολισμό στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε Τμήματα Υγείας, Ψυχολογίας, Κοινωνικών Επιστημών, και Εκπαίδευσης. Μία πρώτη καλή αρχή ήταν το πρώτο ανάλογο μάθημα στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Orlando LGBT+ και από το οποίο επιβεβαιώθηκε βέβαια ότι οι ανάγκες επιμόρφωσης επαγγελματιών υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης είναι τεράστιες.

Σε κάθε περίπτωση, στο Άρθρο 13 του ως άνω Κώδικα Δεοντολογίας, ορίζεται ότι:
«Η τήρηση των διατάξεων του παρόντος Κώδικα επαφίεται στην επιστημονική αξιοπρέπεια και την επαγγελματική συνείδηση των ψυχολόγων και αποτελεί υποχρέωση των μελών των επαγγελματικών Συλλόγων των ψυχολόγων καθώς και του εκάστοτε ψυχολόγου που δραστηριοποιείται με τον οιονδήποτε τρόπο ανά τη χώρα, ο οποίος κατέχει βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου.
Η τήρηση των ανωτέρω εποπτεύεται και ελέγχεται από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας που κατάρτισε τον Κώδικα Δεοντολογίας Ψυχολόγων.»

Ως Orlando LGBT+ Ψυχική Υγεία Χωρίς Στίγμα, αλλά και ξεχωριστά με τις επαγγελματικές, επιστημονικές, ακαδημαϊκές και ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητές μας (όσες-οι-α τις φέρουμε) επιφυλασσόμαστε κάθε νομίμου δικαιώματός μας που απορρέει από τα παραπάνω, και σκοπεύουμε να διερευνήσουμε κάθε δυνατότητα προσφυγής στην ως άνω υπηρεσία, με στόχο την παραδειγματική, πειθαρχική ή άλλη ποινή που μπορεί να προβλέπεται για αντίστοιχες συμπεριφορές ειδικών ψυχικής υγείας.

Σ.σ: στο site του Orlando LGBT+ μπορείτε να βρείτε όλα τα έγκυρα επιστημονικά δεδομένα αλλά και τις κατευθυντήριες οδηγίες άλλων Συλλόγων Ψυχολόγων σε σχέση με τα ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα, όπως του έγκυρου και θεσμικά αναγνωρισμένου APA (American Psychological Association).

Αν, ως ΛΟΑΤΚΙ+, θέλετε να καταγραφεί η εμπειρία σας με ειδικό ψυχικής υγείας, εδώ θα βρείτε την πρώτη Πανελλήνια Έρευνα για το θέμα: https://orlandolgbt.gr/ereuna-gia-tis-staseis-eidikon-psy…/…

Orlando LGBT+ Ψυχική Υγεία Χωρίς Στίγμα

Συνυπογράφουν οι:
11528 - Δίπλα σου – Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης για λεσβίες, γκέι, αμφί, τρανς, τις οικογένειές τους και για εκπαιδευτικούς
Πολύχρωμο Σχολείο - Rainbow School
Οικογένειες Ουράνιο Τόξο
Colour Youth, Κοινότητα Lgbtq Νέων Αθήνας
Θετική Φωνή (Positive Voice) Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος
LGBTQI+ Employment Support Group / Oμάδα ΛΟΑΤΚΙ+ Εργασιακής Υποστήριξης
Emantes - International Lgbtqia+ Solidarity

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΜΦΥΛΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Δελτιο Τυπου για το διημερο σεμιναριο προς εκπαιδευτικους στις 16 και 17 Μαρτιου 2018

Δελτιο Τυπου για τη Νομικη Αναγνωριση Ταυτοτητας Φυλου

Δελτίο Τύπου Δικτύου Ελληνικών ΛΟΑΤΚΙ+ Οργανώσεων Θέμα: Οι Ελληνικές ΛΟΑΤΚΙ+ Οργανώσεις για την τρομοκρατική επίθεση στο Ορλάντο

 

Αντιμέτωπες με την απερίγραπτη θλίψη που προκαλεί παγκοσμίως το έγκλημα μίσους στο γκέι κλαμπ του Ορλάντο, οι Ελληνικές ΛΟΑΤΚΙ+ Οργανώσεις απευθυνόμαστε στους θεσμούς και τις αρχές της πολιτείας μας για να επισημάνουμε άλλη μία φορά την καθημερινή βία που δεχόμαστε τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην χώρα μας, είτε αυτή είναι ορατή, είτε αόρατη, είτε θεσμική, είτε μη θεσμική.
Ελπίζουμε να κινητοποιηθούν άμεσα και να εστιάσουν στα σχετικά αιτήματα της κοινότητάς μας που ακόμα εκκρεμούν ή αντιμετωπίζονται με αδιαφορία.

 • Η θλίψη επιτέλους να γίνει οργή και η οργή να μετασχηματιστεί σε συγκεκριμένες θετικές δράσεις πρόληψης.
  Ζητάμε:
  Από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να πάρουν στα σοβαρά την καταδίκη της ρητορικής μίσους και να κινητοποιήσουν επιτέλους τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει να κινούνται αυτεπάγγελτα απέναντι σε ρητορική μίσους από δημόσια πρόσωπα («Φτύστε τους όπου τους δείτε») όπως προβλέπεται, ούτε βλέπουμε να προωθούνται από τους εισαγγελείς οι καταγγελίες που έχουν κάνει οργανώσεις μας στην ειδική υπηρεσία αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας της Ελληνικής Αστυνομίας.
 • Από τις ανεξάρτητες αρχές, το Ε.Σ.Ρ. να εγκαταλείψει τις πρότερες ομοφοβικές, αμφιφοβικές και τρανσφοβικές πρακτικές του και εφεξής να συμμορφωθεί με τις κατά τον νόμο δεσμεύσεις του σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 του προεδρικού διατάγματος 77/2003, που απαγορεύει τις διακρίσεις, ανάμεσα στα υπόλοιπα για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και φύλου (συνεπώς και λόγω ταυτότητας φύλου ή χαρακτηριστικών φύλου όπως υπαγορεύει το σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο όπως ο ν. 4285/2014).
 •  Από τις/τους δημοσιογράφους, την ΕΣΗΕΑ και τα ΜΜΕ, να ακολουθούν την δημοσιογραφική δεοντολογία, να μην χρησιμοποιούν κακοποιητική ορολογία, να μην αποσιωπούν σχετικά δημοσιεύματα και να μην προωθούν δημοσιεύματα που σπείρουν μίσος για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.
 • Από τα όργανα της αστυνομίας να επιμορφωθούν σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.
 •  Από τις διοικήσεις των εκπαιδευτικών μονάδων, το Υπουργείο Παιδείας, τους Συλλόγους Διδασκόντων, τους Συνδικαλιστικούς Φορείς των Εκπαιδευτικών και τους Συλλόγους Γονέων, να ξεκαθαρίσουν ότι η ορατότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στον δημόσιο χώρο και ειδικά στον χώρο της εκπαίδευσης είναι απαραίτητο στοιχείο για μια ισότιμη και δημοκρατική κοινωνικοποίηση. Έχουμε διαρκείς αναφορές περιστατικών στον χώρο της εκπαίδευσης, στις οποίες καταγγέλλεται η αρνητική στάση και οι απαγορεύσεις εκπαιδευτικών απέναντι σε παιδιά που αποτολμούν να εκφράσουν την ταυτότητά τους. Επίσης ο χώρος της εκπαίδευσης δεν έχει δείξει μέχρι σήμερα να προβληματίζεται για τους ηγεμονικούς ανδρισμούς και τους έμφυλους διαχωρισμούς που αναπαράγει, οι οποίοι με την σειρά τους διαμορφώνουν τα κύρια χαρακτηριστικά των περιστατικών βίας και εκφοβισμού μεταξύ ανηλίκων.
 • Από τις διοικούσες αρχές των θρησκευτικών ιδρυμάτων να εκδώσουν και δημοσιεύσουν ανακοινώσεις προς τους λειτουργούς, τα μέλη τους, αλλά και την ευρύτερη κοινωνία, οι οποίες όχι μόνο να καταδικάζουν κατηγορηματικά τα εγκλήματα μίσους για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου και έκφρασης φύλου, αλλά πολύ περισσότερο να καταδικάζουν κάθε ρητορική μίσους, στοχοποίηση, στιγματισμό και απαξίωση απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, και να ξεκαθαρίζουν ότι η ρητορική μίσους δεν είναι αποδεκτή «πνευματική άποψη».

Τέτοιες «παραλείψεις» από θεσμούς και αρχές δεν είναι αθώες. Στηρίζουν με ενεργητικό τρόπο την αναπαραγωγή του στίγματος και των προκαταλήψεων, πράγμα που γνωρίζουμε ότι δεν οδηγεί μόνο σε λεκτικές επιθέσεις, αλλά νομιμοποιεί στο μυαλό κάθε φανατισμένου την πεποίθηση ότι έχει το ηθικό δικαίωμα ή την ιερή υποχρέωση να προχωρήσει σε πραγματικές επιθέσεις έναντι των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
Παράλληλα, να υπενθυμίσουμε ότι ακόμα και όταν δεν έχουμε φανερά εγκλήματα μίσους, το κόστος αυτών των «παραλείψεων» είναι μεγάλο στην καθημερινότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, είτε ενηλίκων, είτε πολύ περισσότερο ανηλίκων, γιατί μεταφράζονται σε διακρίσεις, χλευασμό, περιθωριοποίηση και απαξίωση και οδηγούν πολλές φορές σε σημαντική έκπτωση της ποιότητας ζωής τους.

Τέλος, για όσες/ους προλαβαίνουν, καλούμε όλες τις οργανώσεις και όλους τους πολίτες την Τρίτη 14 Ιουνίου στις 20:00 στο Σύνταγμα με κεριά, ώστε να τιμήσουμε τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στο γκέι κλαμπ ‘Pulse’ του Ορλάντο.
https://www.facebook.com/events/575010736015023/

 1. Οι Οργανώσεις
 2. Οικογένειες Ουράνιο Τόξο
 3. Σ.Υ.Δ. (Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών)
 4. Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας
 5. Πολύχρωμο Σχολείο – Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση
 6. LGBTQ+ Allies Against Islamophobia
 7. ΟΛΚΕ (Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδος)
 8. Athens Pride
 9. Thessaloniki Pride
 10. Proud Seniors Greece
 11. Λ.Ο.Α. (Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας)
 12. ΛΟΑΤ ΑμεΑ
 13. Σύμπραξη για το Κοινωνικό Φύλο
 14. Σύνθεση – Ενημέρωση Ευαισθητοποίηση για το HIV/AIDS
 15. Θετική Φωνή
 16. Actup – Δράσε Hellas
 17. Τμήμα Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι