«Διδάξτε τα μικρά παιδιά τα ΛΟΑΤΚΙ θέματα», λένε οι εκπαιδευτικοί

«Διδάξτε τα μικρά παιδιά τα ΛΟΑΤΚΙ θέματα», λένε οι εκπαιδευτικοί

 

Τα μέλη της Εθνικής Ένωσης Εκπαιδευτικών της Μεγάλης Βρετανίας (NUT) ζητούν να διδάσκονται τα παιδιά από δύο ετών τα ΛΟΑΤΚΙ θέματα, με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία τους.

Το αίτημα αυτό ήρθε μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι όλα τα παιδιά από την ηλικία των τεσσάρων ετών θα διδάσκονται θέματα που αφορούν τις ασφαλείς και υγιείς σχέσεις, ενώ η σεξουαλική αγωγή θα καταστεί υποχρεωτική για όλα τα άτομα που φοιτούν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί της NUT στη διάσκεψή τους αναφέρουν ότι οι τρέχουσες διατάξεις που αφορούν θέματα σεξουαλικής αγωγής και σχέσεων είχαν «έλλειψη πολιτικών προώθησης των ΛΟΑΤΚΙ θεμάτων στα σχολεία».

Πρόσθεσαν πως το γεγονός αυτό μπορεί να έχει «σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία και στην ευημερία μαθητών και μαθητριών».

Οι εκπαιδευτικοί στη διάσκεψη στο Κάρντιφ ψήφισαν υπέρ μιας πρότασης που δηλώνει ότι θα «κάνουν εκστρατεία για να διασφαλίσουν ένα ολοκληρωμένο, ηλικιακά κατάλληλο περιεχόμενο, που θα συμπεριλαμβάνει την προώθηση των ΛΟΑΤΚΙ θεμάτων για όλα τα σχολεία, από τον παιδικό σταθμό και σε όλες τις φάσεις της κρατικής εκπαίδευσης».

Η Annette Pryce, εκτελεστικό μέλος της NUT, δήλωσε ότι τα τρέχοντα σχέδια της κυβέρνησης είναι «μη συμπεριληπτικά».

Η κ. Pryce δήλωσε στη διάσκεψη: «Ακόμα ο νόμος δε λέει ρητά στις  γενιές των ΛΟΑΤΚΙ νέων ανθρώπων που απορρίφθηκαν από το σύστημα πως οι ζωές τους είναι σημαντικές».

«Η NUT πρέπει να διασφαλίσει ότι το πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής και σχέσεων θα είναι συμπεριληπτικό ως προς τα ΛΟΑΤΚΙ νεαρά άτομα, τώρα και για πάντα».

Η Kiri Tunks, εκπαιδευτικός στο ανατολικό Λονδίνο και αντιπρόεδρος της NUT είπε: «Αυτό είναι ένα επικίνδυνο κενό που θα αφήσει πολλούς νέους ανθρώπους αδαείς και ευάλωτους και έτσι, ενώ τα θέματα σχέσεων θα διδάσκονται στο δημοτικό σχολείο, τα θέματα σεξουαλικής αγωγής  θα εξαιρούνται».

«Η ανάγκη για πλήρως χρηματοδοτούμενο, συμπεριληπτικό πρόγραμμα για θέματα σχέσεων και σεξουαλικής αγωγής  είναι τεράστια. Ας συνεχίσουμε την εκστρατεία για σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε όλα τα σχολεία μας, για όλα τα παιδιά μας».

Τα μέλη εξέφρασαν επίσης ανησυχίες ότι ένα «δεξιό θρησκευτικό λόμπι» θα αποδυναμώσει τα σχέδια της κυβέρνησης.

Τον Μάρτιο οι βουλευτές ψήφισαν μια κυβερνητική τροπολογία για να καταστήσουν υποχρεωτική την εκπαίδευση για θέματα σχέσεων και σεξουαλικής αγωγής

Η υπουργός Παιδείας Justine Greening συνέταξε πλάνο ώστε να αναλάβει δράση για να καταστήσει υποχρεωτικό το πρόγραμμα για θέματα σχέσεων και σεξουαλικής αγωγής σε όλα τα σχολεία, μετά από πίεση ομάδων που οργανώνουν εκστρατείες πάνω σε ζητήματα σεξουαλικής υγείας των παιδιών.

Στο πλάνο δεν περιλαμβάνεται  δέσμευση για την ενσωμάτωση ΛΟΑΤΚΙ θεμάτων, αλλά η οργάνωση LGBT Stonewall δηλώνει ότι «θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση για να διασφαλίσει ότι τα ΛΟΑΤΚΙ θέματα θα αντικατοπτρίζονται σε ενημερωμένες οδηγίες για τα σχολεία».

Στο πλάνο της υπουργού δόθηκε το πράσινο φως από τους βουλευτές, με σχεδόν ομόφωνη στήριξη στην τροποποίηση του νομοσχεδίου για την παιδική και κοινωνική εργασία.

Το νομοσχέδιο θα λάβει βασιλική κύρωση εντός του έτους.

Τα σχολεία πρέπει επίσης να δημοσιοποιούν «δηλώσεις πολιτικής σχετικά με την εκπαίδευση που θα παρέχεται».

Η πρόεδρος της Stonewall Ruth Hunt δήλωσε: «Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα προόδου και μια φανταστική ευκαιρία για βελτίωση της συμπερίληψης και αποδοχής στην εκπαίδευση. Επί του παρόντος πάνω από το ήμισυ των μαθητών/-τριών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης λένε ότι ποτέ δεν είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν  για τις ΛΟΑΤΚΙ σχέσεις στα μαθήματα τους και πάνω από το ήμισυ των νέων ΛΟΑΤΚΙ ατόμων βάλλονται με εκφοβισμό στα σχολεία μας λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους. Αυτό είναι απαράδεκτο. Εντέλλοντας όλα τα σχολεία να προσφέρουν καλής ποιότητας, ηλικιακά κατάλληλη εκπαίδευση για τις σχέσεις και τη σεξουαλική αγωγή, η κυβέρνηση έχει προετοιμάσει το δρόμο για να αλλάξει αυτή την κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα σχολεία παρέχουν το χώρο για να συζητήσουν τις ΛΟΑΤΚΙ σχέσεις και τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι ΛΟΑΤΚΙ άνθρωποι, επιτρέποντας σε περισσότερα ΛΟΑΤΚΙ άτομα να αισθάνονται αποδεκτά στο σχολικό τους περιβάλλον. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση για την ενημέρωση της καθοδήγησης των σχολείων για να διασφαλιστεί ότι το μέτρο αυτό βοηθά στην αλλαγή της εμπειρίας των ΛΟΑΤΚΙ νέων ατόμων σε όλα τα σχολεία».

Πηγή: http://www.pinknews.co.uk

Μετάφραση-επιμέλεια: Πολύχρωμο Σχολείο