Το Πολύχρωμο Σχολείο καταγγέλλει την απαράδεκτη, κακοποιητική και άκρως ομοφοβική συμπεριφορά εκπαιδευτικού στη διάρκεια περιστατικού που, όπως γνωστοποιήθηκε από το περιοδικό Antivirus, έλαβε χώρα σε τμήμα της Γ΄ Τάξης σε γυμνάσιο της χώρας. Συγκεκριμένα, μαθήτρια επέλεξε να συγγράψει εργασία στο μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής με θέμα τα κοινωνικά ζητήματα του σεξισμού, της ομοφοβίας και της πείνας. Η εκπαιδευτικός του μαθήματος όμως αρνήθηκε να λάβει υπόψη της την εργασία αυτή, γιατί, όπως η ίδια τόνισε, δεν υποστηρίζει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, χρησιμοποιώντας μάλιστα έναν άκρως κακοποιητικό όρο για να αναφερθεί σε αυτά.

Το Πολύχρωμο Σχολείο καταδικάζει αυτή τη συμπεριφορά, η οποία αντιτίθεται στους στόχους, τα ιδεώδη και τις αξίες που απορρέουν από το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών και στοχεύουν εξ ολοκλήρου στη συμπερίληψη. Όλες οι μορφές βίας και διακρίσεων στο σχολείο συνιστούν παραβίαση του βασικού δικαιώματος των παιδιών για ποιοτική και ολοκληρωμένη εκπαίδευση. Δεν μπορούμε να μιλάμε για συμπεριληπτική και ποιοτική εκπαίδευση, ούτε για εκπαίδευση ίσων ευκαιριών, όταν υπάρχουν παιδιά που υφίστανται εκφοβισμό λόγω του ερωτικού/σεξουαλικού τους προσανατολισμού, της ταυτότητας ή/και της έκφρασης φύλου τους,  ή/και των χαρακτηριστικών φύλου τους. Υπενθυμίζεται πως η συμπεριληπτική εκπαίδευση, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη στοχοθεσία της Ελληνικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής, προστατεύεται πλέον θεσμικά και από το πρόσφατα ψηφισμένο από την Κυβέρνηση νομοσχέδιο ν. 5029/2023 ‘’Ζούμε Αρμονικά Μαζί – Σπάμε τη Σιωπή’’: Ρυθμίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία και άλλες διατάξεις’’.

Δεν μπορούμε όμως να μην αναφερθούμε και στο περιστατικό τρανσφοβικής επίθεσης σε φοιτητή του Πανεπιστημίου Πατρών, που εδώ και λίγες εβδομάδες έχει συνταράξει την Πανεπιστημιακή Κοινότητα της χώρας. Συγκεκριμένα, άτομα άγνωστης ταυτότητας επιτέθηκαν προ εβδομάδων σε τρανς φοιτητή στον χώρο του Πανεπιστημίου, ξυλοκοπώντας τον, με μοναδικό “κίνητρο” την ταυτότητα φύλου του.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να καταδικάσει επίσημα τα περιστατικά και να διερευνήσει σε βάθος τις καταγγελίες για ομοφοβική συμπεριφορά της εκπαιδευτικού και για τρανσφοβική επίθεση σε χώρο Ασύλου. Οι εκπαιδευτικοί φορείς οφείλουν να προωθούν, να αγκαλιάζουν, να συμπεριλαμβάνουν και να υποστηρίζουν την ποικιλομορφία και τις δημοκρατικές αρχές στη σχολική τάξη, οι οποίες πλουτίζουν το ελληνικό σχολείο και συμβάλλουν στη δημιουργία μιας μελλοντικής κοινωνίας της οποίας τα μέλη είναι αλληλέγγυα και διαπνέονται από ανθρώπινες αξίες που εξασφαλίζουν και εγγυώνται την ειρηνική συνύπαρξη όλων των ατόμων. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι θέμα προσωπικών αντιλήψεων και στάσεων. Η αρχή της ισότητας, το δικαίωμα στην ελευθερία και στην αξιοπρέπεια και η προστασία από τις διακρίσεις δεν είναι διαπραγματεύσιμα ζητήματα. Η εκπαιδευτική κοινότητα θα πρέπει να αποτελεί ένα πλαίσιο ασφάλειας και συμπερίληψης, ώστε όλα τα παιδιά και τα ενήλικα άτομα που την απαρτίζουν να αισθάνονται σεβασμό, συναισθηματική και σωματική ασφάλεια και υποστήριξη.