Θέμα δημόσιας συζήτησης έγινε πρόσφατα η παράσταση κλασικού χορού Μότσαρτ, την οποία παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και στην οποία τον συνθέτη υποδύεται μία γυναίκα. Ανέκαθεν στον χώρο των παραστατικών τεχνών ρόλοι γυναικών αναθέτονταν σε άντρες και το αντίστροφο, και ειδικά σήμερα, το φύλο των καλλιτέχνιδων/καλλιτεχνών δεν αποτελεί εμπόδιο για τη διανομή των ρόλων ενός έργου. Μας προκαλεί θλίψη και αγανάκτηση το ότι στην εποχή μας αυτή η πρακτική έγινε αφορμή για την έκφραση ομοφοβικών απόψεων σχετικά με τον γάμο ομοφύλων, τις ομογονεϊκές οικογένειες και τη δήθεν πρόκριση της ομοφυλοφιλίας μέσα από την τέχνη.
Η έκφραση τέτοιων απόψεων από μέλη της σχολικής κοινότητας (γονείς και εκπαιδευτικούς) αλλά και τον κ. Λουκά Θάνο, καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, δηλαδή ενός δημόσιου πολιτιστικού φορέα, αποδεικνύει ότι προκαταλήψεις σχετικά με το φύλο και τη σεξουαλικότητα εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, τον στιγματισμό τους και την υπονόμευση όσων προσπαθειών γίνονται για τη δημιουργία μιας συμπεριληπτικής κοινωνίας που θα είναι ασφαλής για όλα τα μέλη της, ανεξάρτητα από τον ερωτικό/σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, τα χαρακτηριστικά φύλου και την έκφραση φύλου.
Συνεπώς, για άλλη μια φορά αναδεικνύεται η αναγκαιότητα της εισαγωγής της συμπεριληπτικής ολοκληρωμένης σεξουαλικής εκπαίδευσης ως αυτόνομου μαθήματος σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της UNESCO και άλλων διεθνών οργανισμών, που αποτελεί πάγιο αίτημα του Πολύχρωμου Σχολείου. Το μάθημα αυτό θα μπορέσει να βοηθήσει τα παιδιά, και κατά συνέπεια ολόκληρη την κοινωνία, να αντιληφθούν ότι:
–Ο γάμος και η δημιουργία οικογένειας είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα όλων των ατόμων.
–Η έκφραση φύλου, η ταυτότητα φύλου, τα χαρακτηριστικά φύλου ή ο εικαζόμενος σεξουαλικός προσανατολισμός δεν αποτελούν κριτήριο πρόσληψης στον χώρο της Τέχνης ή σε οποιονδήποτε άλλο επαγγελματικό χώρο.
–Ο ερωτικός/σεξουαλικός προσανατολισμός, η ταυτότητα φύλου και τα χαρακτηριστικά φύλου δεν είναι μόδα που προκρίνεται με οποιονδήποτε τρόπο. Είναι στοιχεία που συνιστούν μέρος της ταυτότητας κάθε ατόμου και δεν αποκτώνται κατόπιν πίεσης ή μίμησης. Άλλωστε η επιστημονική κοινότητα έχει από χρόνια αποπαθολογιοποιήσει την ομοφυλοφιλία και έχει πολλαπλώς επισημάνει ότι όλες οι μορφές της σεξουαλικής ποικιλομορφίας αποτελούν υγιείς πτυχές της σεξουαλικότητας.
–Ο στιγματισμός της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας μέσα από ομοφοβικές δηλώσεις δυσκολεύει τη ζωή χιλιάδων ατόμων και πυροδοτεί κακοποιητικές συμπεριφορές που μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες για όλα τα μέλη μιας κοινωνίας.
Ως Πολύχρωμο Σχολείο εκφράζουμε την αγανάκτησή μας και προσθέτουμε τη φωνή μας στις διαμαρτυρίες που ήδη ακούστηκαν για αυτές τις απαράδεκτες ομοφοβικές δηλώσεις. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρις ότου όλα/όλες/όλοι να κατανοήσουν πως μόνο όφελος υπάρχει για τις κοινωνίες που αγκαλιάζουν την ανθρώπινη ποικιλομορφία και έτσι διασφαλίζουν ότι όλα τα μέλη τους απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και συνυπάρχουν αρμονικά.