Με μεγάλη θλίψη και οργή παρακολουθούμε αυτές τις μέρες τις αποκαλύψεις που γίνονται από άτομα του αθλητικού και του καλλιτεχνικού χώρου για περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης. Θλίψη, γιατί νεαρά, και σε κάποιες περιπτώσεις ανήλικα, άτομα υπέστησαν αυτές τις φριχτές πράξεις που τα στιγματίζουν για πάντα, πληγώνουν τον ψυχισμό τους και επηρεάζουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Οργή, γιατί παρά το ότι είναι επιτακτική ανάγκη να προσφέρουμε στα παιδιά, από πολύ μικρή ηλικία, συμπεριληπτική σεξουαλική εκπαίδευση στα σχολεία μας, όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, ως Πολύχρωμο Σχολείο και μαζί με άλλες οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών, αυτή ακόμα απουσιάζει.

Ένα παιδί πρέπει να ακούσει από νωρίς στο σχολείο για το σώμα του και τη σεξουαλική ποικιλομορφία, τη σημασία των ορίων και της συναίνεσης, την τοξική αρρενωπότητα και την πατριαρχία. Έτσι, θα είναι σε θέση να αντιληφθεί τις πρακτικές που συνιστούν σεξουαλική παρενόχληση και να εντοπίσει ευκολότερα τις κακοποιητικές προθέσεις, ενώ δεν θα εδραιωθούν μέσα του η άγνοια, ο φόβος και η ενοχή. Αν συμβεί αυτό, το παιδί και το ενήλικο άτομο του μέλλοντος θα μπορεί πιο εύκολα να αναγνωρίσει και να αντισταθεί σε κάθε απόπειρα σεξουαλικής κακοποίησής του. Θα είναι σε θέση, σε περίπτωση που καταστεί θύμα μιας τόσο αποτρόπαιης πράξης, να μιλήσει, να ζητήσει βοήθεια και να ενδυναμωθεί ψυχολογικά. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να σταθεί πιο εύκολα στα πόδια του και να βοηθήσει άλλα άτομα που είχαν ανάλογη εμπειρία να ακουστούν και να ζητήσουν και εκείνα βοήθεια. Και, φυσικά, θα μπορέσει να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να σεβόμαστε την επιθυμία, τα όρια, την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα των άλλων, το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής και της αυτοδιάθεσης. Συνεπώς, η συμπεριληπτική σεξουαλική εκπαίδευση είναι ένα σημαντικότατο εφόδιο που έχουμε ως κοινωνία για να βοηθήσουμε τα παιδιά και τις/τους ενήλικες να ζήσουν αρμονικά και να απολαμβάνουν υπεύθυνα τη ζωή και τον έρωτα.

Είναι κρίμα να εθελοτυφλούμε και να μην αποφασίζουμε, ως κοινωνία και ως εκπαιδευτική κοινότητα, να εντάξουμε άμεσα και συστηματικά τη συμπεριληπτική σεξουαλική εκπαίδευση στο ελληνικό σχολείο, σε όλες τις βαθμίδες. Και, όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα και οι καταγγελίες των τελευταίων ημερών, είναι και πολύ επικίνδυνο.

Απαιτούμε λοιπόν την ένταξη της συστηματικής συμπεριληπτικής σεξουαλικής εκπαίδευσης στα προγράμματα σπουδών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΤΩΡΑ.