Δελτίου Τύπου για την υφυπουργοποίηση του κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη

Η παρουσία ενός ανοικτά ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου για πρώτη φορά σε υπουργική θέση έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για το σύνολο των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων της κοινωνίας μας και όχι μόνο. Χαιρετίζουμε αυτήν την επιλογή και συγχαίρουμε τον κύριο Γιατρομανωλάκη αλλά και κάθε άτομο που αγωνίστηκε και εκτέθηκε για να φτάσουμε σήμερα σε αυτό το σημείο. Έχει μάλιστα ιδιαίτερη βαρύτητα αυτή η κίνηση, επειδή προέρχεται από έναν πολιτικό χώρο που συχνά  έχουμε δει να υποθάλπει φωνές κοινωνικού μίσους κατά προσφύγων, μεταναστών, ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και άλλων μειονοτικών ομάδων. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη υφυπουργοποίηση πραγματοποιήθηκε  σε μία χώρα που μέχρι πρότινος δεν άντεχε καν την ύπαρξη ΛΟΑΤΚΙ+ προέδρου δεκαπενταμελούς σε σχολείο (περίπτωση Ηλία Γκιώνη), πόσο μάλλον ΛΟΑΤΚΙ+ μέλος της ελληνικής κυβέρνησης. 

Τα τελευταία χρόνια και μετά από δεκαετίες κοινωνικών αγώνων αναγνωρίζουμε ότι σταδιακά, έστω με καθυστέρηση, η κοινωνία μας μετακινείται και αυτό είναι θετικό. Οι θεσμικές αλλαγές, τα σχετικά νομοσχέδια αλλά και το ευρωπαϊκό κεκτημένο συνέβαλαν σε αυτό και είναι απαραίτητα. Όμως δεν επαρκούν. Η πρόοδος δεν είναι μία αυτόματη μηχανή που πάει προς τα μπρος. Προϋποθέτει πολλούς προσωπικούς και κοινωνικούς αγώνες και πολλές θυσίες. Η συγκεκριμένη πολιτική επιλογή προκύπτει ως αποτέλεσμα όλων αυτών των πολύχρονων κοινωνικών αγώνων από την κοινωνία των πολιτών, κι ας έβρισκαν αυτοί οι αγώνες αντίπαλο τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο μέχρι σήμερα. Τα συγχαρητήρια, λοιπόν, απευθύνονται πρωτίστως στους κοινωνικούς αγώνες. Ωστόσο, αναγνωρίζουμε την αξία που έχει κάθε τέτοια κίνηση, γιατί έχουμε μεγάλη ανάγκη από έμπρακτα παραδείγματα και θετικά πρότυπα που προέρχονται από το σύνολο της κοινωνίας μας. Μια τέτοια κίνηση δεν γίνεται χωρίς κόστος. Είναι εξαιρετικά θετικό που αυτό αρχίζει να συμβαίνει και σε εχθρικούς μέχρι σήμερα χώρους. 

Η υφυπουργοποίηση του κύριου Γιατρομανωλάκη έχει, λοιπόν, πολλαπλή συμβολική αξία. Δίνει μεγαλύτερο χώρο στην ορατότητα, δημιουργεί ευκαιρίες για τη βελτίωση της θέσης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην κοινωνία, φανερώνει ότι αρχίζει να υπάρχει αποδοχή και στήριξη ακόμα και στους συντηρητικούς πολιτικούς χώρους, σπάει άλλη μία παράδοση αποκλεισμού, προσφέρει ένα θετικό παράδειγμα που μπορεί να μεταφερθεί και αλλού. Όλα αυτά εγγράφονται με θετικό πρόσημο στην ιστορία μας.

Παράλληλα όμως, μέσα από αυτή τη συνειδητοποίηση, διακρίνουμε πόσοι ακόμα είναι οι αποκλεισμοί που πρέπει να σπάσουμε και πόσοι οι αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Αγώνες που σχετίζονται με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, αλλά και αγώνες που αφορούν άλλα δικαιώματα που δεν έχουν αναγνωριστεί. Γνωρίζουμε ότι ακόμα και σήμερα είναι πολλά τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στον πολιτικό αλλά και ευρύτερα στον δημόσιο χώρο που διστάζουν να δηλώσουν ανοιχτά την ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητά τους. Αυτό φανερώνει πόσο μεγάλες πιέσεις και αποκλεισμούς υφίστανται. Γιατί, αν έχουμε φτάσει στο 2021 ώστε να έχουμε για πρώτη φορά έναν υφυπουργό που έχει δηλώσει ανοιχτά την σεξουαλική του ταυτότητα, έναν άνθρωπο που είχε προσωπικά αποθέματα, δυνάμεις και προνόμια ώστε να αντέξει το κόστος αυτής της έκθεσης, πόσα χρόνια ακόμη θα χρειαστούν ώστε να αισθανθούν την ίδια ασφάλεια και τα πιο ευάλωτα άτομα της κοινωνίας μας; Πότε θα μπορέσει ένα τρανς άτομο να ξεπεράσει τους κοινωνικούς (αλλά δυστυχώς και θεσμικούς) αποκλεισμούς, ώστε να φτάσει σε αντίστοιχη θέση; Σε πόσα χρόνια από σήμερα θα αισθάνεται κάθε ΛΟΑΤΚΙ+ παιδί ευπρόσδεκτο και ασφαλές στο σχολείο του; Πότε επιτέλους τα παιδιά των ομογονεϊκών οικογενειών θα δουν ότι η κοινωνία αναγνωρίζει τις οικογένειές τους; Πότε θα αναγνωριστεί η ύπαρξη των ίντερσεξ ανθρώπων από την Ελληνική Πολιτεία και πότε θα απαγορευτούν οι “κανονικοποιητικές” κοσμητικές επεμβάσεις φύλου στα ίντερσεξ μωρά/παιδιά ερήμην τους; Αλλά και πέρα από τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα, πότε θα έχουμε άτομο μεταναστευτικής ή προσφυγικής καταγωγής σε αντίστοιχη θέση;

Δυστυχώς, ακούσαμε στο πρόσφατο παρελθόν από πολιτευτές του ίδιου πολιτικού χώρου εξαιρετικά αρνητικές τοποθετήσεις για άτομα Ρομά, για πρόσφυγες και μετανάστριες/-στες, για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Εκφράσεις και τοποθετήσεις που τίθενται στα όρια του κοινωνικού μίσους. Ευχόμαστε η υφυπουργοποίηση του κύριου Γιατρομανωλάκη να σημάνει την οριστική απόρριψη κάθε τέτοιας στάσης και όχι να αποδειχθεί μία ανέξοδη παραπλανητική επιλογή για να αποσοβηθούν οι διαμαρτυρίες.

Ευελπιστούμε ότι με περισσότερα αντίστοιχα παραδείγματα η κοινωνία μας θα εμπεδώσει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν δίνονται ως επιβράβευση σε όσα άτομα πετυχαίνουν, δεν προσφέρονται κατ’ επιλογήν και δεν διαχωρίζονται. Δεν είναι πεδίο μάχης, με νικήτριες/-τές και ηττημένες/-νους. Ο σεβασμός όλων των δικαιωμάτων οποιουδήποτε ατόμου μιας κοινωνίας αποτελεί το σημείο εκκίνησης αν θέλουμε να ζούμε σε μια κοινωνία αρμονική, δίκαιη, δημοκρατική, συμπεριληπτική, ανοιχτή, με όραμα και ελπίδα για το μέλλον. Μια κοινωνία με πολίτες που αισθάνονται ότι ανήκουν σε αυτή και όχι με πολίτες που αισθάνονται ότι πρέπει να προφυλάσσονται από αυτήν. 

 

Οι Οργανώσεις

Πολύχρωμο Σχολείο 

 

Intersex Greece