Από το περιοδικό Antivirus, για τη μέρα την Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού
της Μαρίας Πατεράκη, μέλους του Πολύχρωμου Σχολείου
Το Πολύχρωμο σχολείο έχει ως αρχικό σκοπό να σπάσει τη σιωπή στον εκπαιδευτικό χώρο και να αναδείξει το θέμα των διακρίσεων γύρω από ζητήματα Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Ταυτότητας Φύλου και Χαρακτηριστικών Φύλου.
Τον Νοέμβριο του 2009 μια μικρή ομάδα εκπαιδευτικών αποφάσισε εθελοντικά να τολμήσει το αυτονόητο. Να προσπαθήσει, δηλαδή, να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να μπορούν όλα τα παιδιά να νιώθουν ασφαλή και αποδεκτά μέσα στα σχολεία τους. Καθώς το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και τα σχολικά βιβλία αποκλείουν πληροφορίες που αφορούν τους μη κυρίαρχους ως προς το φύλο σεξουαλικούς προσανατολισμούς, την ταυτότητα, την έκφραση και τα χαρακτηριστικά φύλου, σημαντική μερίδα παιδιών περιθωριοποιείται και σε πολλές περιπτώσεις δέχεται σωματική και λεκτική βία. Η ομάδα ξεκίνησε βήμα βήμα με το όνομα «Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση».
Για αρκετό καιρό κύριο χαρακτηριστικό της ήταν η ενδυνάμωση των μελών της, ενώ παράλληλα στους στόχους της ήταν η ευαισθητοποίηση θεσμών και φορέων που συνδέονται με την εκπαίδευση ώστε να ανοίξει η συζήτηση για θέματα σχετικά με τη σεξουαλικότητα και το φύλο στα σχολεία της χώρα μας. Μέσα από δράσεις, όπως σεμινάρια που διοργανώθηκαν από την ομάδα, συμμετοχή μελών της σε διοργανώσεις τρίτων, καθώς και επαφές και συνεργασίες με θεσμούς και φορείς, ο στόχος επετεύχθη σε σημαντικό βαθμό. Κατά τη διαδρομή αυτή προστέθηκαν κι άλλα μέλη, εκτός εκπαιδευτικού τομέα, όπως ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, που στήριξαν το έργο της ομάδας μέσα από το δικό τους επιστημονικό πεδίο. Το 2016 η ομάδα μετονομάστηκε σε «Πολύχρωμο Σχολείο» και έκανε αισθητή την παρουσία της στο διαδίκτυο μέσω του ιστότοπού της, με υλικό που απευθύνεται σε έφηβες/-ους, γονείς και εκπαιδευτικούς.
Έρευνες
Στο τέλος του σχολικού έτους 2016-2017, διεξήχθη έρευνα για το κλίμα που επικράτησε στα Γυμνάσια κατά την προετοιμασία και υλοποίηση του άξονα «Έμφυλες Ταυτότητες» της Θεματικής Εβδομάδας, τα αποτελέσματα της οποίας έχουν δημοσιευθεί στον ιστότοπο του Πολύχρωμου Σχολείου. Ως συνέχεια αυτής, πραγματοποιήθηκε και δεύτερη έρευνα, που αφορά το σχολικό έτος 2017-2018, και τα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιευτούν μέσα στο 2019. Μια άλλη σημαντική έρευνα, που έτρεχε από το 2010 και έκλεισε το 2018, αποσκοπούσε στην καταγραφή των περιστατικών ομοτρανσφοβικής βίας στη σχολική ζωή από ενήλικα πλέον άτομα, που καταθέτουν την εμπειρία που βίωσαν κατά τη φοίτησή τους στο σχολείο ως ΛΟΑΤΚΙ.
Σεμινάρια
Το Πολύχρωμο Σχολείο, έχοντας αποκτήσει ένα δίκτυο αξιόλογων συνεργατών, επιδιώκει τη διοργάνωση ημερίδων και διημερίδων που απευθύνονται κυρίως σε εκπαιδευτικούς. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και κατά τη διάρκειά τους, οι συμμετέχοντες/-ουσες έχουν την δυνατότητα να ακούσουν εισηγήσεις από ψυχολόγους, ακαδημαϊκούς, σχολικούς συμβούλους κ.ά. Πολύ χρήσιμη έχει αποδειχθεί, όπως εκφράζουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, η βιωματική προσέγγιση, που χρησιμοποιείται ως μέσο ευαισθητοποίησής τους κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων.
Υλικό
Οδηγοί μεταφρασμένοι στην ελληνική γλώσσα, υλικό σεμιναρίων παραγωγής της ομάδας, προτάσεις υλικού για τον άξονα «Έμφυλες Ταυτότητες» της Θεματικής Εβδομάδας και υλικό άλλων ελληνικών συλλογικοτήτων διατίθενται ελεύθερα μέσα από τον ιστότοπο του Πολύχρωμου Σχολείου rainbowschool.gr. Από τον Φεβρουάριο του 2018 το Πολύχρωμο Σχολείο ανανέωσε την εσωτερική δομή του. Η λειτουργία του στηρίζεται σε τομείς λειτουργίας, που προέκυψαν μέσα από συγκεκριμένες ανάγκες, και φυσικά πάντα στα μέλη του, που εργάζονται εθελοντικά για τη συμπερίληψη των ΛΟΑΤΚΙ παιδιών και εφήβων στο ελληνικό σχολείο. Οι εθελοντές, οι συνεργάτιδες και η βάση του Πολύχρωμου Σχολείου παραμένουν σημαντικό στήριγμα για την διεκδίκηση της ελευθερίας της έκφρασης της προσωπικότητας και της πρόσβασης σε έγκυρη πληροφόρηση κάθε ΛΟΑΤΚΙ παιδιού και εφήβου.
Πηγή: Antivirus