8 αλήθειες που τις γνωρίζεις μόνο αν έχεις γεννηθεί ίντερσεξ

Πρωτότυπο άρθρο 8 Things You Only Know If You Are Born Intersex  της Susannah Temko  Απρίλιος 16, 2016

Σε εθελοντική μετάφραση της Μαρίας Γιάννου.


Ένα στα 200 άτομα, 0,5% του παγκόσμιου πληθυσμού.(*1) Τι έρχεται στο μυαλό; Αυτός είναι μεγαλύτερος αριθμός απ’ τον παγκόσμιο Εβραϊκό πληθυσμό. Σχεδόν τόσο κοινό όσο τα κόκκινα μαλλιά ή τα δίδυμα αδέρφια. Αυτοί οι αριθμοί αναφέρονται σε έναν πληθυσμό ανθρώπων γνωστό σήμερα με τον γενικό όρο – ομπρέλα “μεσοφυλικός”. Είμαι ένας από αυτούς.
Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα κάποιους ορισμούς. Τι είναι “μεσοφυλικός”;
Ο γενικός όρος «μεσοφυλικός» (ή σωστότερα ίντερσεξ, intersex) χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει έναν αριθμό παραλλαγών στα σωματικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου που δεν εμπίπτουν στους αυστηρούς ιατρικούς ορισμούς περί αρσενικού ή θηλυκού. Ο όρος “μεσοφυλικός” δεν αφορά κάποια παθολογία, αλλά δηλώνει το φάσμα της ποικιλομορφίας των έμφυλων βιολογικών χαρακτηριστικών που εμφανίζονται φυσιολογικά μέσα στο ανθρώπινο είδος. Τα διαφορετικά αυτά χαρακτηριστικά μπορεί να είναι χρωμοσωμικά, ορμονικά ή / και ανατομικά και μπορεί να υπάρχουν σε διαφορετικό βαθμό. Πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά ανιχνεύονται αμέσως μετά τη γέννηση, ενώ μερικές φορές αυτές οι παραλλαγές καθίστανται εμφανείς μόνον σε μεταγενέστερα στάδια της ζωής, συχνά κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Οι περισσότεροι ίντερσεξ άνθρωποι είναι υγιείς και μόνο σε πολύ μικρό ποσοστό μπορεί υποφέρουν από ασθένειες απειλητικές για τη ζωή, αν δεν αντιμετωπιστούν. Μέχρι στιγμής, τόσο απλό- και “προκλητικό”.

Οπότε, σε τι διαφέρει από το να είναι κάποιος Transgender (διεμφυλικός); Έχει να κάνει με την έμφυλη ταυτότητα ή την σεξουαλικότητά του;
Έμφυλη ταυτότητα (gender) είναι εσωτερική αντίληψη της ταυτότητας ενός ατόμου(*2), ως άντρα, γυναίκα, μη-δυαδικό άτομο (non-binary) και οι πολλές άλλες έμφυλες ταυτότητες, για τις οποίες αποκτάμε όλο και περισσότερη επίγνωση. Η σεξουαλικότητα ( Sexuality ή ερωτικός προσδιορισμός) μας καθορίζεται στη βάση του για ποια άτομα νιώθουμε νιώθουμε έλξη. Ο όρος φύλο (sex) αναφέρεται στη βιολογία μας, το σώμα στο οποίο γεννηθήκαμε, το οποίο και αφορά ο όρος intersex. Έτσι, ο όρος intersex είναι διαφορετικός από την έμφυλη ταυτότητα ή την σεξουαλικότητα κάποιου, αλλά σχετίζεται με την ανατομία ή τη βιολογία του. Αλλά τι σημαίνει να είναι κάποιος intersex; Ή μάλλον, πώς είναι; Είμαι ίντερσεξ, οπότε θα μπορούσα να σας πω πως είναι για μένα, αλλά όπως οτιδήποτε άλλο σε αυτόν τον κόσμο, ενώ υπάρχουν μοτίβα στις εμπειρίες των μεσοφυλικών ανθρώπων, θα ήταν λάθος να κάνουμε γενικεύσεις που βασίζονται στη ζωή μου και μόνο. Οι εμπειρίες και οι ζωές των intersex ατόμων είναι τόσο διαφορετικές όσο και όλων των άλλων ανθρώπων σε αυτόν τον κόσμο. Αλλά εδώ είναι μερικά μαθήματα που έχω μάθει …
1. Ίντερσεξ είναι μια φυσική διαφοροποίηση – το βιολογικό φύλο δεν είναι δυαδικό, είναι φάσμα.
Όπως η έμφυλη ταυτότητα και η σεξουαλικότητα, έτσι και το βιολογικό φύλο είναι ένα φάσμα. Το κεφάλι σας γυρίζει; Intersex είναι μια φυσική παραλλαγή. Δεν είναι «ανωμαλία». Δεν είναι «ελάττωμα». Όπως και με οτιδήποτε άλλο στον κόσμο, η ποικιλότητα είναι όμορφη και αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της ζωής. Δεν υπάρχει τίποτα λάθος στο να είναι κάποιος ίντερσεξ. Υπάρχουν ένα σωρό σωστά σε αυτό. Εμείς, ως ίντερσεξ άνθρωποι, έχουμε πλήρη επίγνωση της περιοριστικής κατανόησης του φύλου, του κοινωνικού φύλου και της σεξουαλικότητας. Αυτοί οι στενοί ορισμοί επηρεάζουν τους πάντες και είναι προς όφελος όλων μας να τους διευρύνουμε ώστε να αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα. Ως υποστηρικτές των intersex ανθρώπων, δουλεύουμε πολύ σκληρά για να αναδείξουμε τον λόγο και την ορατότητα μας με θετικό τρόπο, ώστε να εκπαιδεύσουμε και να προωθήσουμε την ισότητα όλων των intersex ατόμων. Αυτό ξεκινά με τους ανθρώπους που αναγνωρίζουν ότι οι intersex δεν είναι το θέμα, αλλά η στάση και η απόκριση της κοινωνίας σε αυτούς.
 2. Όπως και κάθε άλλος στον κόσμο, έτσι και οι ίντερσεξ άνθρωποι είναι διαφορετικοί.
Η ιστορία του καθενός είναι διαφορετική. Γεννήθηκα το 1991 και υποθετικά ήμουν ένα «τυπικό» κοριτσάκι. Όταν έγινα 16 ετών, πληροφορήθηκα ότι αυτή η υπόθεση ήταν ψευδής. Έχω γεννηθεί με σύνδρομο Frasier, το οποίο σημαίνει ότι έχω XY δυσγενεσία γονάδων, ή πιο απλά, «τυπικά» αρσενικά χρωμοσώματα και γενετικούς αδένες (όρχεις), στη θέση όπου θα έπρεπε διαφορετικά να βρίσκονται οι ωοθήκες. Αυτοκαθορίζομαι ως θηλυκή intersex. Είμαι επίσης υγιής και ευτυχισμένη (εκτός από την αδιάγνωστη εμμονή μου με το φυστικοβούτυρο).
3. Η άγνοια δεν είναι μια πάγια ή αμετάβλητη κατάσταση.
Όταν μου είπαν για το intersex σώμα μου, πανικοβλήθηκα. Όχι επειδή ντράπηκα, αλλά επειδή δεν γνώριζα τίποτα για το τι σημαίνει να είσαι intersex και επειδή δεν βρέθηκε κανείς να μου δώσει απαντήσεις. Τελικά, ανέπτυξα ντροπή και γνώρισα το στίγμα του να είσαι intersex από μια ποικιλία πηγών, κυρίως ιατρικών. Ήταν προβληματικό να νιώθω μόνη και πως το σώμα μου ήταν «απαράδεκτο», αλλά όλα άλλαξαν όταν γνώρισα τον ακτιβισμό και τις πηγές γνώσης που παρέχονται από τους intersex ακτιβιστές. Το μόνο που χρειάστηκε για μένα ήταν ένα βίντεο από μια καταπληκτική γυναίκα στο YouTube και ένα άρθρο στην “Indepentent” για να συνειδητοποιήσω ότι ούτε μόνη είμαι, ούτε υπάρχει κάτι λάθος με μένα. Και άρχισα να σκέφτομαι ότι ίσως θα μπορούσα να συνεργαστώ με αυτούς τους ανθρώπους για να αλλάξει το μυαλό της κοινωνίας, επίσης. Σήμερα, αν και εξακολουθώ να σοκάρομαι ή να αντιμετωπίζω δυσάρεστες αρχικές αντιδράσεις από φίλους και συναδέλφους όταν ακούν τη λέξη «ίντερσεξ», με λίγη υπομονή και πληροφορίες οι άνθρωποι στη χειρότερη περίπτωση συνειδητοποιούν την προσβολή που διαπράττουν, και στην καλύτερη περίπτωση, γίνονται σύμμαχοι.
4. Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των ίντερσεξ ανθρώπων απειλούνται και αγνοούνται σε καθημερινή βάση.
Υπάρχουν πολλές προκλήσεις για τα άτομα που γεννιούνται με ίντερσεξ χαρακτηριστικά. Οι κυβερνήσεις γενικά δέχονται και αναγνωρίζουν μόνο τα δύο φύλα και αγνοούν την ύπαρξη των μεσοφυλικών ατόμων. Αντιμετωπίζουμε διακρίσεις, τραύμα, και δεν απολαμβάνουμε την ισότητα ή την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που χρειαζόμαστε. Το δικαίωμα στο δικό μας σώμα υπονομεύεται. Τα ίντερσεξ παιδιά και νεογέννητα υποβάλλονται συχνά σε ακρωτηριασμό με χειρουργικές και ιατρικές παρεμβάσεις(*3) προκειμένου να “κανονικοποιήσουν/συμμορφώσουν” το σώμα τους. Οι παρεμβάσεις αυτές πραγματοποιούνται χωρίς τη συγκατάθεση του παιδιού, είναι ιατρικά περιττές και έχουν τραυματικές συνέπειες στη μετέπειτα ζωή. Αυτές οι χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο, ακόμα και εδώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
5. Υπάρχει υποστήριξη, υπεράσπιση και πληροφόρηση Εκεί Έξω.
Σε όλο τον κόσμο, οι intersex ακτιβιστές και επιμορφωτές εργάζονται απίστευτα σκληρά για να αλλάξουν την τρέχουσα κατάσταση. Αλλάζουν τους νόμους και αναπτύσσουν πολιτικές, κάθονται στο τραπέζι – είτε στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, στα Εθνικά τους Κοινοβούλια, είτε στα τοπικά κέντρα της κοινότητάς τους. Οι ίντερσεξ ακτιβιστές αντιμετωπίζουν και ανταπεξέρχονται σε μια μεγάλη και αυξανόμενη πρόκληση. Μια τέτοια οργάνωση είναι η IntersexUK. Εργάζονται με τους ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο του ΟΗΕ, της ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο για την εκπαίδευση, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των ίντερσεξ ανθρώπων και στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατά τα τελευταία έξι χρόνια, έχουν συνεργαστεί με επιτροπές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνέβαλαν στην προστατευτική για μας νομοθεσία, και έκαναν διαλέξεις σε κορυφαία πανεπιστήμια.
6. Δεν μπορείς να είσαι κάτι που δεν φαίνεται.
Τα Intersex άτομα αποτελούμε πολύ σπάνια θέμα του κυρίαρχου (maistream) δημόσιου λόγου, και όταν ακόμα μπαίνουμε στην συζήτηση, συχνά καταλήγει σε συναισθηματικές και στιγματιστικές απεικονίσεις. Όταν σε ενημερώνουν πως είσαι intersex, η κοινωνία μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι δεν έχεις θέση ή ότι θα έπρεπε να κρυφτείς. Οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσο συχνά οι ίντερσεξ διαφοροποιήσεις γίνονται αντικείμενο εμπαιγμού ή η κορύφωση του ανέκδοτου στις παρέες ή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Μου πήρε σχεδόν μία δεκαετία για να είμαι ανοιχτή με το γεγονός ότι γεννήθηκα ίντερσεξ. Στο διάστημα αυτό έζησα με σοβαρή κατάθλιψη, ανορεξία και άγχος που απέρρεαν από την ιδέα πως δεν άξιζα τίποτα ως ίντερσεξ άτομο. Παρ΄όλες τις διαβεβαιώσεις τους, πίστευα ότι ποτέ δεν θα είμαι αντάξια των φίλων ή των συνεργατών μου. Δεν ήταν το ότι ήμουν ίντερσεξ, που με έκανε να αισθάνομαι τόσο άθλια. Ήταν η λανθασμένη αντίληψη ότι το φύλο είναι δυαδικό και πως οτιδήποτε έξω από την (ετερο)κανονικότητα είναι «λάθος». Έχω συνειδητοποιήσει, συνομιλώντας με άλλα intersex άτομα, ότι η μεσοφυλικότητα είναι όμορφη και ότι δεν θα ‘πρεπε να κρυβόμαστε.
7. Τίποτα δεν θα έπρεπε να γίνει για ή σχετικά με τους ίντερσεξ ανθρώπους χωρίς να συμπεριλαμβάνει εμάς τους ίδιους.
Χρειάζονται νομοθετικές αλλαγές ώστε τα intersex άτομα να προστατευθούν και να απολαμβάνουν πλήρη ισότητα. Αυτό δεν θα συμβεί, εκτός εάν δοθεί το μικρόφωνο στα intersex άτομα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε νομοθετική αλλαγή, αν τα ίντερσεξ ζητήματα δεν συζητούνται δημόσια, αλλά αυτό εξαρτάται όχι μόνο από το να έχουν τα ίντερσεξ άτομα μια θέση στο τραπέζι, αλλά να οδηγήσουν τη συζήτηση. Κατά τύχη συμβαίνει να υπάρχουν πολλοί intersex ακαδημαϊκοί, πολιτικοί εμπειρογνώμονες, ακτιβιστές, και διοργανωτές οι οποίοι είναι τόσο εξειδικευμένοι και σκληρά εργαζόμενοι, ώστε καθένας μας να αισθανθεί απίστευτο δέος-έμπνευση. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν πετύχει πολλά τα τελευταία χρόνια, με τους ίντερσεξ ανθρώπους να δημιουργούν την αλλαγή, από την κεφαλή του τραπεζιού.
8. Η ανακάλυψη ότι είσαι ίντερσεξ είναι σκληρή, μπορεί να είναι πρόκληση και πολλά πράγματα που νόμιζες πως ήξερες να αμφισβητηθούν, αλλά Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι για να υπάρχεις σε αυτόν τον κόσμο. Κι αυτό είναι σπουδαίο. Η μεσοφυλική μου παραλλαγή μου έδωσε ένα από τα μεγαλύτερα δώρα της ζωής μου – την εκτίμηση της ποικιλομορφίας και των αγώνων έξω από τη δική μου εμπειρία. Όντας ίντερσεξ, έμαθα να ακούω, να ενσυναισθάνομαι, να κρατώ το μυαλό μου ανοιχτό, να συμπονώ και να συνειδητοποιώ τι προκαταλήψεις έχω και στη συνέχεια να προσπαθώ να τις αποδομώ. Δεν θα αντάλλαζα το σώμα μου με κανένα άλλο. Είμαι περήφανη που είμαι ίντερσεξ και ελπίζω να είστε περήφανοι που γνωρίζετε ότι υπάρχουμε.
Μάθετε περισσότερα εδώ: http://www.xysuz.com/home/, http://www.ukia.co.uk/
Σημειώσεις:
*1: Σύμφωνα με αρκετά έγκυρα sites, όπως το ISNA ( http://www.isna.org/faq/frequency ) η συχνότητα εμφάνισης ίντερσεξ ανθρώπων παγκόσμια ειναι ένα στις εκατό γεννήσεις, δηλαδή διπλάσιοι από όσο αναφέρει το άρθρο.
*2: Το πως δηλαδή αντιλαμβάνεται κάποιος τον εαυτό του και με ποιο φύλο ταυτίζεται αυθόρμητα και εσωτερικά. *3: http://everydayfeminism.com/2015/12/lies-from-doctors-intersex/
Επιμέλεια μετάφρασης και σημειώσεις: Ειρήνη Συμεωνίδου
Posted in Άρθρα και Απόψεις.