Άρθρο του Scientific American


Η νέα επιστήμη για το βιολογικό και το κοινωνικό φύλο.

 

Γιατί η νέα επιστήμη για το βιολογικό και το κοινωνικό φύλο αφορά όλους μας.

 

Υποτίθεται πως το βιολογικό φύλο είναι κάτι απλό – τουλάχιστο σε μοριακό επίπεδο. Οι εξηγήσεις της βιολογίας που εμφανίζονται σε βιβλία ισοδυναμούν με  Χ+Χ= και Χ+Υ= . Αφροδίτη ή Άρης, ροζ ή γαλάζιο. Ωστόσο, καθώς η επιστήμη ψάχνει περισσότερο, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι ένα ζευγάρι χρωμοσώματα δεν είναι πάντα αρκετό  για τη διάκριση αγόρι/κορίτσι – είτε από τη σκοπιά του βιολογικού φύλου (βιολογικά χαρακτηριστικά) είτε από αυτή του κοινωνικού φύλου ( ταυτότητα φύλου).

Στο πολιτισμικό πλαίσιο, αυτή η αλλαγή οπτικής ήδη έχει εισπράξει ευρεία αποδοχή. «Μη δυαδικοί» (Nonbinary) ορισμοί για το κοινωνικό φύλο – transfeminine, genderqueer, hijra – έχουν ενσωματωθεί στην καθομιλουμένη. Ίσως είναι λιγότερο ορατές οι αλλαγές που συμβαίνουν στις επιστήμες της βιολογίας. Η εμφανής εικόνα που περιγράφει τη «θηλυκότητα» ή την «αρρενωπότητα» φανερώνει την εμπλοκή δικτύων σύνθετων γονιδίων – και όλη η διαδικασία φαίνεται να επεκτείνεται πολύ πιο πέρα από μία στιγμή έξι εβδομάδες μετά την κύηση όταν οι αρχίζουν να σχηματίζονται οι γονάδες.

Σε διαφορετικό βαθμό, πολλοί από εμάς είμαστε βιολογικά υβρίδια στην αρσενική-θηλυκή συνέχεια. Ερευνητές έχουν βρει XY κύτταρα σε μία 94χρονη γυναίκα και χειρουργοί ανακάλυψαν μία μήτρα σε έναν 70χρονο άνδρα, πατέρα τεσσάρων παιδιών. Νέα στοιχεία δείχνουν ότι η σύνθεση του εγκεφάλου είναι ένα «μωσαϊκό» από κυτταρικούς τύπους, κάποιους από τη μία πλευρά και κάποιους άλλους περισσότερο από την άλλη.

Τα ευρήματα αυτά έχουν ξεπεράσει κατά πολύ απλώς την ενημέρωση των βιβλίων της βιολογίας. Έχουν συνδέσει ιδιαιτέρως ζητήματα ταυτότητας φύλου, υγείας και οικονομικής ευημερίας των γυναικών. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των διαφωνιών για τις εγγενείς διαφορές ανάμεσα στα βιολογικά φύλα που επέμεναν για πολλά χρόνια ενώ θα έπρεπε να έχουν πάψει.

Το 1985 ένα άρθρο στο περιοδικό Scientific American —“Woman and the Wheel”— ανέδειξε το ερώτημα για το αν θα έπρεπε για λόγους υγείας να επιτρέπεται στις γυναίκες να χρησιμοποιούν μοτοσυκλέτες. Τελικά, το άρθρο συμπέραινε πως η μυϊκή προσπάθεια που απαιτείται για κάτι τέτοιο είναι μεγαλύτερη από αυτή για το χειρισμό μίας ραπτομηχανής. Ο Just Championnière, ένας επιφανής Γάλλος χειρουργός που έγραψε το άρθρο,  απάντησε καταφατικά στο ερώτημα που είχε θέσει αλλά έσπευσε να προσθέσει: “Ακόμα και όταν είναι τέλεια στο χειρισμό της ραπτομηχανής στο σπίτι, πρέπει να θυμάται πως το βιολογικό της φύλο δεν είναι προορισμένο από τη φύση για την βίαιη καταπόνηση των μυών του…Επίσης, ακόμα και όταν μία γυναίκα έχει προετοιμάσει προσεκτικά τον εαυτό της και έχει προπονηθεί για τη δουλειά, η ταχύτητα της δεν πρέπει ποτέ να είναι όπως αυτή ενός ενήλικα άνδρα με πλήρη μυϊκή δύναμη.”

Φυσικά, οι στάσεις του 19ου αιώνα θα μπορούσαν να απορριφθούν ασυζητητί για την αστεία γραφικότητα τους. Παρόλα αυτά καθώς η ετήσια σε βάθος ματιά του Scientific American σε ένα θέμα έντονου ενδιαφέροντος δείχνει ότι οι ενσωματωμένες αντιλήψεις για την κατωτερότητα των γυναικών επιμένουν τον 21ο αιώνα. Αυτή η τάση ισχύει και στις επιστήμες, όπου ορισμένα πεδία δίνουν έμφαση στην πνευματική λαμπρότητα – που εσφαλμένα σχετίζεται με τους λευκούς άνδρες – ως προϋπόθεση για την επιτυχία, μια στάση που απομακρύνει τις προοπτικές των γυναικών στη φυσική και στα μαθηματικά

Από την εποχή που ο Championnière έγραψε για το Scientific American, η κατάσταση των γυναικών έχει βελτιωθεί αναμφισβήτητα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, σε φτωχές και πλούσιες χώρες, οι γυναίκες έχουν κάνει μεγάλα βήματα στην εκπαίδευση και στην αναπαραγωγική υγεία και έχουν αναλάβει περισσότερους ρόλους στη λήψη αποφάσεων. Δεν αρκεί όμως. Τα οικονομικά εμπόδια που αποτρέπουν την πρόσβαση των γυναικών στην πρωτεύουσα, σε επαγγέλματα και σε αξιοπρεπείς μισθούς για τις δουλειές που βρίσκουν,  παραμένουν. Επίσης, πρέπει να αφιερωθεί περισσότερη ενέργεια για να διερευνηθεί κατά πόσο οι ασθένειες επηρεάζουν  διαφορετικά τα βιολογικά φύλα –  και για την προσαρμογή ιατρικών θεραπειών για τις ανάγκες των γυναικών. Για την ανάπτυξη ενός αλληλένδετου κόσμου, οι γυναίκες πρέπει να ενδυναμωθούν περισσότερο ώστε να κρατούν τον μισό ουρανό – ένα θέμα που απαιτεί τόση προσοχή όση η κλιματική αλλαγή και ο έλεγχος πυρηνικών όπλων.

Η αλλαγή θα συνεχιστεί μόνον αν τα έγκυρα ιδρύματα παραμείνουν ανοιχτά σε αυτή. Η επίθεση στην υγεία των γυναικών από τους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες στην Ουάσινγκτον αποτελει ένα τρομερό εμπόδιο. Η ευημερία των γυναικών πρέπει να αντιμετωπισθεί ως ένα θέμα που αφορά τον καθένα, ανεξάρτητα από πολιτικές θέσεις. Η νέα επιστήμη για το βιολογικό και κοινωνικό φύλο έχει την προοπτική να βοηθήσει στη διαμόρφωση της δημόσιας αντίληψης και της δημιουργίας πολιτικής για την αναγνώριση αυτής της πραγματικότητας.

 

Μετάφραση: Πολύχρωμο Σχολείο 2017