Το Πολύχρωμο Σχολείο

Σχετικά με εμάς

Το Πολύχρωμο Σχολείο ξεκίνησε το 2009 ως μια ομάδα ενδυνάμωσης για ΛΟΑΤΚΙ εκπαιδευτικούς έχοντας αρχικό όνομα «Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση» και σταδιακά απέκτησε μορφή οργανωμένης ακτιβιστικής ομάδας, με στόχο τη διεκδίκηση θεσμικών αλλαγών για πιο συμπεριληπτικά σχολεία. 

Στην πορεία συστηματοποίησε τις δράσεις του και απέκτησε μια ευρεία βάση μελών που προέρχονται κυρίως από τον εκπαιδευτικό τομέα, τον χώρο των ανθρωπιστικών κοινωνικών επιστημών και των επιστημών ψυχικής υγείας, καθώς και τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Έπειτα από μια 10ετία στον τομέα της καταπολέμησης των διακρίσεων στην εκπαίδευση το Πολύχρωμο Σχολείο έλαβε νομική υπόσταση,  ώστε να επεκταθεί το έργο του.

Οι Στόχοι μας

Εξάλειψη των προκαταλήψεων και των διακρίσεων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα του φύλου, την έκφραση του φύλου και τα χαρακτηριστικά του φύλου στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα,

Ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και υποστήριξη από τον συνδικαλισμό,

Βελτίωση της εκπαίδευσης (συμπερίληψη και πολιτειότητα, σεβασμός στα δικαιώματα, καλλιέργεια κριτικής ικανότητας),

Θεσμική κατοχύρωση της συμπερίληψης στην ελληνική εκπαίδευση,

Πιο εύρυθμη και διακριτή λειτουργία εξουσιών (Δικαστικής, Εκτελεστικής, Νομοθετικής, ΜΜΕ), διαφάνεια και λογοδοσία,

Εκπαίδευση Εκπαιδευτικής Κοινότητας, ΜΜΕ και Φορέων.

Οι αξίες μας

Συμπερίληψη

Επιδιώκουμε να δίνεται στα μέλη μας η αίσθηση του «ανήκειν» και να αναπτύσσεται ένας κοινός «κώδικας» επικοινωνίας ώστε να στηρίζεται η ανεξαρτησία και η αυτοπεποίθηση όλων.

Πολιτειότητα

Συμμετέχουμε στα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα στην Ελλάδα, εστιάζοντας σε πολιτικές και κοινωνικές δομές διαμόρφωσης απόψεων ή λήψης αποφάσεων σε σχέση με τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα, συμβάλλοντας στην δημιουργία και διαφύλαξη μιας δημοκρατικής ζωής.

Συνεργασία

Επιθυμούμε τον διάλογο και τη συνεργασία με άλλες οργανώσεις και θεσμικούς φορείς, με γνώμονα πάντα την προώθηση των συμφερόντων των πολιτών.

Δημοκρατικότητα

Ως μέλη μιας οργάνωσης της Κοινωνίας Πολιτών, αγωνιζόμαστε καθημερινά να κάνουμε πράξη τις δημοκρατικές αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήσαμε τον τρόπο λειτουργίας του Πολύχρωμου Σχολείου.

Αειφορία

Αναγνωρίζουμε την ευθύνη που έχουμε απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον, την ηθική αρχή των ίσων δικαιωμάτων ανάμεσα στις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές.

Δομή

Το Πολύχρωμο Σχολείο βασίζεται εξολοκλήρου στις/στους εθελόντριες/-ές του, που εντάσσονται σε 4 κύκλους βάσει του βαθμού ενασχόλησής τους και εμπλοκής τους στη λήψη αποφάσεων:
Βάση, Εθελόντριες / Συνεργάτιδες, Ολομέλεια και Συντονιστική Ομάδα.

Με αφετηρία τη Βάση, τα μέλη μπορούν να ενεργοποιηθούν περαιτέρω ως Εθελόντριες και στη συνέχεια να περάσουν στους εσωτερικούς κύκλους του Πολύχρωμου Σχολείου: την Ολομέλεια, που αποτελείται από περίπου 25 άτομα, και τη Συντονιστική Ομάδα, που απαρτίζουν έως 10 άτομα.

network

Η Συντονιστική Ομάδα

Τομέας Θεσμικής Δικτύωσης, Παρεμβάσεων & Διεκδικήσεων
net@rainbowschool.gr

Πέτρος Σαπουτζάκης

Ο Πέτρος Σαπουντζάκης είναι δάσκαλος δημοτικού τα τελευταία 17 χρόνια. Έχει ασχοληθεί με διάφορα στο παρελθόν, από εκκλησιαστικές σπουδές, μέχρι ορειβατικές εκδρομές. Συνεχίζει να αγαπάει τη φύση, και θεωρεί ότι το κάθε παιδί είναι ένα ολόκληρο οικοσύστημα. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Πολύχρωμου Σχολείου.

Αλεξία Τουμαζάτου

Η Αλεξία Τουμαζάτου, εκτός από το ενδιαφέρον της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην υπόλοιπη ζωή της ασχολείται με την έρευνα ως υποψήφια διδακτόρισσα του τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ. Στον ελεύθερο χρόνο της της αρέσει να ψάχνει αεροπορικά εισιτήρια και να σχεδιάζει ταξίδια (είτε τα κάνει είτε όχι).

Τομέας Εκπαίδευσης
edu@rainbowschool.gr

Έλενα Σκαρπίδου

Η Έλενα Σκαρπίδου είναι εκπαιδευτικός στη Β/θμια εκπαίδευση τα τελευταία 30 χρόνια περίπου. Έζησε σε αρκετές πόλεις, δίδαξε την αγγλική γλώσσα σε διάφορα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και συντονίζει ομάδες Αγωγής Υγείας εφήβων με θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία, τη σεξουαλική παιδεία και τις έμφυλες σχέσεις, καθώς και σχολές γονέων και επιμορφώσεις εκπαιδευτικών με την ίδια θεματολογία. Πιστεύει ότι είναι εξαιρετικά αναγκαίο να διδάσκουμε στο σχολείο το σεβασμό για την ετερότητα, για το άλλο άτομο ως υποκείμενο που διαφέρει από τον εαυτό μας γιατί διαθέτει τη δική του σκέψη. Έχει πάθος με τις ομάδες και τη δυναμική τους και θεωρεί ότι είναι θέμα ανθρωπισμού να προωθείται η συμπερίληψη σε κάθε ευκαιρία. Επίσης, διατηρεί ένα παιδιάστικο πάθος για τη θάλασσα, τα δέντρα και τα σκυλάκια.

Απόστολος Πούλιος

Ο Απόστολος Πούλιος είναι πτυχιούχος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ., διδάκτορας Κοινωνιογλωσσολογίας του ίδιου τμήματος και υποψήφιος διδάκτορας Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι επίσης πτυχιούχος πιάνου και ανώτερων θεωρητικών του Ελληνικού Ωδείου, ενώ έχει παρακολουθήσει επιμορφωτικό πρόγραμμα σχετικά με την Αμερικανική Ιστορία και τον Πολιτισμό στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright. Έχει δημοσιεύσει μελέτες σχετικά με τη συγκρότηση των ηλικιακών ταυτοτήτων στον καθημερινό λόγο, τον λόγο των ΜΜΕ και την ιστορία του ελληνικού μουσικού θεάτρου σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μέλος του Πολύχρωμου Σχολείου από το 2018.

Τομέας Επικοινωνίας

Λεμονιά Λαμπροπούλου

Η Λεμονιά Λαμπροπούλου είναι ψυχολόγος και μεταπτυχιακή φοιτήτρια Συμβουλευτικής. Έχει ασχοληθεί ερευνητικά με την ύπαρξη ασυνείδητων στερεοτύπων και την μείωση των προκαταλήψεων βάσει έμφυλων χαρακτηριστικών. Στον ελεύθερο της χρόνο καταβροχθίζει βιβλία, εξερευνά την φύση και παίζει με χρώματα και κλωστές. Είναι μέλος του Πολύχρωμου Σχολείου από το καλοκαίρι του 2018.

Ολομέλεια

Με την υποστήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης          council of europe

Εγγραφή στο Newsletter

Παρακαλούμε επιλέξτε Email παρακάτω ώστε να δηλώσετε ότι θέλετε να λαμβάνετε νέα από το Rainbowschool.gr μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:

Μπορείτε να απεγγραφείτε οποιαδήποτε στιγμή πατώντας τον σχετικό σύνδεσμο στο κάτω μέρος των ενημερωτικών email. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα των πολιτικών ιδιωτικότητας της ιστοσελίδας μας.

Χρησιμοποιούμε Mailchimp ως πλατφόρμα marketing.
Πατώντας Subscribe παρακάτω, δέχεστε να μεταφερθεί η εγγραφή σας στο Mailchimp για επεξεργασία.
Learn more about Mailchimp's privacy practices here.