Ποιες/-οι Είμαστε


Το «Πολύχρωμο Σχολείο» είναι μία εθελοντική μη κερδοσκοπική συλλογικότητα επιστημόνων που δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 2009 με αρχική ονομασία «Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση». Τα άτομα που συμμετέχουν στην ομάδα προέρχονται από το χώρο της εκπαίδευσης, της ψυχικής υγείας και των κοινωνικών επιστημών.

Η ομάδα είχε ως αρχικό σκοπό να σπάσει τη σιωπή στον εκπαιδευτικό χώρο και να αναδείξει το θέμα των διακρίσεων γύρω από ζητήματα Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Ταυτότητας Φύλου και Χαρακτηριστικών Φύλου. Αυτό έχει πλέον επιτευχθεί και τώρα διανύουμε περίοδο συνεργασίας με σχετικούς φορείς σε πιο ουσιαστικές δράσεις, όπως η επιμόρφωση εκπαιδευτικών και η παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού.

Το σημαντικότερο μέσο αλλαγής των στερεοτυπικών αντιλήψεων της κοινωνίας μας είναι η εκπαίδευση. Όχι όμως η στείρα εκπαίδευση που έχει σαν βασικό σκοπό την απλή μετάδοση γνώσεων, αλλά μια ευαισθητοποιημένη εκπαίδευση, η οποία αντιλαμβάνεται την κοινωνική πραγματικότητα, προωθεί την ισότητα, αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, παρουσιάζει πρότυπα, δίνει ορατότητα και αφήνει χώρο στο «διαφορετικό».

Οι στόχοι της Ομάδας συμπεριλαμβάνουν δράσεις σχετικές με:

  • Διαμόρφωση – προσαρμογή – ενημέρωση νομικού και εκπαιδευτικού θεσμικού πλαισίου. Επικοινωνία, ενημέρωση και δικτύωση με εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς
  • Διαμόρφωση Οδηγών για σκιαγράφηση, ευαισθητοποίηση, επιμόρφωση, ενημέρωση των εμπλεκομένων (εκπαιδευτικοί, γονείς, θρησκευτικοί σύμβουλοι κλπ)
  • Πραγματοποίηση επιμορφωτικών Ημερίδων, Συνεδρίων και Σεμιναριακών Κύκλων για ενημέρωση και ενδυνάμωση εμπλεκομένων
  • Διαμόρφωση βάσης υλικού (ιστοσελίδα και booklets) και δικτύου εκπαιδευτικών για εκπαιδευτικές δράσεις στις σχολικές μονάδες.

Μέσα από αυτές τις δράσεις επιδιώκουμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός ασφαλούς, φιλικού και συμπεριληπτικού σχολικού πλαισίου.

Το «Πολύχρωμο Σχολείο» είναι ανοιχτό για συνεργασία με άτομα από σχετικούς επιστημονικούς τομείς που επιθυμούν να συνεισφέρουν στο έργο μας.

Κάποια από τα μέλη μας:

0-02-01-1ac018c3a41dc133e99a8b961cb283645865e2f4d6fbacea48e5af7757e6978e_full

Η Μαρία Πατεράκη είναι εκπαιδευτικός στη Β/θμια εκπαίδευση, μέλος της Διαχειριστικής Ομάδας του Πολύχρωμου Σχολείου και δημιουργός/διαχειρίστρια της ιστοσελίδας μας. Αγαπά να σκαρώνει συνθέσεις ηλεκτρονικής μουσικής όταν ξεκουράζεται.

petros

Ο Πέτρος Σαπουντζάκης είναι δάσκαλος δημοτικού τα τελευταία 17 χρόνια. Έχει ασχοληθεί με διάφορα στο παρελθόν, από εκκλησιαστικές σπουδές, μέχρι ορειβατικές εκδρομές. Συνεχίζει να αγαπάει τη φύση, και θεωρεί ότι το κάθε παιδί είναι ένα ολόκληρο οικοσύστημα. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Πολύχρωμου Σχολείου και μέλος της Διαχειριστικής Ομάδας.

2016-11-03-02-05-42

O Άγγελος Σκίμπας ποτέ δεν μπόρεσε να ξεπεράσει εκείνη την Πέμπτη Δημοτικού, οπότε έγινε δάσκαλος για να μπορέσει να τη ζήσει πολλές φορές! Το ενδιαφέρον για τα ανθρώπινα δικαιώματα τον έφερε στο Πολύχρωμο Σχολείο, του οποίου είναι μέλος από το 2013.

%ce%b5%cf%85%ce%b1

Η Εύα Φιλανθρωποπούλου είναι Σχολική Ψυχολόγος και από τα ιδρυτικά μέλη του Πολύχρωμου Σχολείου. Παθιάζεται με κάθε θεματική που προασπίζει το δικαίωμα να είμαστε ο εαυτός μας, αυθεντικός και ολόκληρος. Απολαμβάνει κάθε στιγμή πραγματικής επικοινωνίας στο επάγγελμά της και της δίνει πολλή χαρά κάθε τι καινούργιο που συναντά και έχει να μάθει.

asimina

Η Ασημίνα Αράπη είναι δασκάλα τα τελευταία 24 χρόνια και από τα ιδρυτικά μέλη του Πολύχρωμου Σχολείου. Αισθάνεται έντονα την ανάγκη να έχουν φωνή και να εκφράζουν τον εαυτό τους ελεύθερα όλα τα παιδιά στο χώρο του σχολείου. Στον ελεύθερο χρόνο της διαβάζει, περπατάει παντού, στην πόλη και την φύση και βλέπει φίλους.

15321453_1371942292817392_760066005_o

Η Κατερίνα Λιτσαρδοπούλου είναι η «εικαστικούδενα» της παρέας, καθότι από το 2005 εργάζεται στη Β/βάθμια δημόσια εκπαίδευση, με ειδικότητα στις απομακρυσμένες βουνοκορφές του Αιγαίου. Τον ελεύθερο χρόνο της ρίχνει και καμιά πινελιά στον καμβά ή καμιά πενιά στα έγχορδα.

Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης, κατά κόσμον Φαίη Ορφανίδου. Ξενιτεύτηκε μικρή στην Κύπρο για να σπουδάσει ξενοδοχειακά, όπου αποφάσισε με συνοπτικές διαδικασίες, αφού πήρε το πτυχίο της, ότι δε θέλει να ασχοληθεί με αυτή τη δουλειά. Όμως της έμειναν τρία μεγάλα καλά ή ίσως κουσούρια: η αγάπη για τις σπουδές, η αγάπη για τις γλώσσες και το τυφλό σύστημα δακτυλογράφησης. Ως άνθρωπος των άκρων, επιστρέφοντας στην Ελλάδα του ’δωσε και κατάλαβε. Πρώτα γλώσσες (αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά). Έπειτα Δίπλωμα Μετάφρασης, πτυχίο στον Ελληνικό Πολιτισμό, μεταπτυχιακό στις Κοινωνικές Επιστήμες, δεύτερο μεταπτυχιακό σε Εκπαίδευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα, άπειρα σεμινάρια επί παντός επιστητού. Παράλληλα δούλευε σε ΜΚΟ (WWF και Fair Trade Hellas) και ως ελεύθερη επαγγελματίας (μεταφράστρια και υποτιτλίστρια). Συγχρόνως, πρόσφερε εθελοντική εργασία σε μύριες όσες ΜΚΟ και βρέθηκε μέσα στην κρίση να προσπαθεί να ενώσει όλα αυτά τα αταίριαστα ως μέλος ομάδων και συλλογικοτήτων για τον πολιτισμό, την τέχνη και την εκπαίδευση. Είναι μέλος της Διαχειριστικής Ομάδας του Πολύχρωμου Σχολείου.

Η Έλενα Σκαρπίδου είναι εκπαιδευτικός στη Β/θμια εκπαίδευση τα τελευταία 30 χρόνια περίπου. Έζησε σε αρκετές πόλεις, δίδαξε την αγγλική γλώσσα σε διάφορα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και συντονίζει ομάδες Αγωγής Υγείας εφήβων με θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία, τη σεξουαλική παιδεία και τις έμφυλες σχέσεις, καθώς και σχολές γονέων και επιμορφώσεις εκπαιδευτικών με την ίδια θεματολογία. Πιστεύει ότι είναι εξαιρετικά αναγκαίο να διδάσκουμε στο σχολείο το σεβασμό για την ετερότητα, για το άλλο άτομο ως υποκείμενο που διαφέρει από τον εαυτό μας γιατί διαθέτει τη δική του σκέψη. Έχει πάθος με τις ομάδες και τη δυναμική τους και θεωρεί ότι είναι θέμα ανθρωπισμού να προωθείται η συμπερίληψη σε κάθε ευκαιρία. Επίσης, διατηρεί ένα παιδιάστικο πάθος για τη θάλασσα, τα δέντρα και τα σκυλάκια.

Κάποιοι/-ες  από τους/τις συνεργάτες/-τριες μας:

Ο Γιώργος Μπρεκουλάκης διατηρεί Ιδιωτικό Γραφείο παρέχοντας Υπηρεσίες Ψυχολόγου και Υπηρεσίες Διδασκαλίας. Είναι συνεργάτης στην Εταιρία Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας «Melapus», στο Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο «Το ‘Ερμα», στην «Attachment Parenting Hellas» και στο «Ψ- Δίκτυο Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας». Εδώ και έντεκα χρόνια εργάζεται ως Υγειονομικός Ψυχολόγος στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Διδάσκει “Κινηματογράφο & Ψυχολογία” στο Κέντρο Κινηματογραφικών Σεμιναρίων «ΚινηματογράΦΩΣ».

Είναι απόφοιτος βασικών και μεταπτυχιακών σπουδών Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει συμμετάσχει σε βραχύχρονες και μακροχρόνιες ψυχοθεραπευτικές εκπαιδεύσεις όπως Συστημική Ψυχοθεραπεία ατόμου, ζευγαριού, οικογένειας και ομάδας, Narrative Therapy, Art Therapy, Play Therapy. Είναι πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Γονέων της Attachment Parenting International με σκοπό την ενδυνάμωση της οικογένειας. Αξιοποιεί τις σπουδές του και τις εκπαιδεύσεις του με συνθετικό τρόπο (integrative approach).

Περισσότερες πληροφορίες για το επαγγελματικό και διδακτικό του έργο  μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: www.brekoulakis.gr

Η Μαργαρίτα Γερούκη είναι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας και Σχολική Σύμβουλος στα Χανιά. Το 1999 αποσπάστηκε για πέντε χρόνια στα τμήματα μητρικής γλώσσας της Φινλανδίας. Το ενδιαφέρον της για την αγωγή υγείας και ιδιαίτερα για τη σεξουαλική αγωγή την οδήγησε, παράλληλα με την εργασία της, στο Πανεπιστήμιο της Jyväskylä (Φινλανδία) όπου το 2004 ολοκλήρωσε αρχικά προπτυχιακές σπουδές στον τομέα Επιστημών της Υγείας με ειδίκευση στην Αγωγή Υγείας και στη συνέχεια τη μεταπτυχιακή της διατριβή με θέμα τις απόψεις των Ελλήνων εκπαιδευτικών για τη Σεξουαλική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Η παραμονή της στη Φινλανδία για οικογενειακούς λόγους και η τετραετής εκπαιδευτική άδεια από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας της έδωσαν την ευκαιρία να συνεχίσει τις σπουδές της και την ερευνητική της απασχόληση.

Διαβάστε όλο το βιογραφικό.

Η Ειρήνη Κουτελά είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Ψυχοθεραπεύτρια, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ψυχολογία (M.Sc., University of East London) και μετεκπαίδευση στην Ψυχοθεραπεία, στη θεραπευτική προσέγγιση Gestalt.

Έχει, επίσης, μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική λογοτεχνία & τις Δραματουργικές σπουδές (D.E.A., Université de Strasbourg) και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων (I-MBA, Οικονομικό Παν/μιο Αθηνών). Έχει εργαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στο δημόσιο, στον ιδιωτικό τομέα και σε Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς.

Ως Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Ψυχοθεραπεύτρια διατηρεί ιδιωτικό γραφείο. Είναι Επιστημονική συνεργάτης στη γραμμή ψυχολογικής στήριξης 11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ.

Μέχρι σήμερα έχει ασχοληθεί με την ψυχολογική στήριξη ενηλίκων, LGBT+ εφήβων και ενηλίκων, γονέων με LGBT+ παιδιά, γυναικών, ηλικιωμένων, ασθενών με καρκίνο και των φροντιστών τους, σε ατομική συνθήκη και σε πλαίσιο ομάδας.

Συνεργάζεται σε θέματα Ψυχολογίας με το portal Υγείας IATRONET, το ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ και το ηλεκτρονικό περιοδικό ενημέρωσης in2life.gr

Είναι ιδρυτικό μέλος και συνεργάτης των «Πολύχρωμων Θεραπευτών» (Rainbow Therapists-Ειδικοί Ψυχικής Υγείας για LGBT+ θέματα).

Περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και την αρθρογραφία της βρίσκετε στην ιστοσελίδα www.irinikoutela.gr